ΗΠΑ: Πράσινο φως για την πώληση κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο

ΗΠΑ: Πράσινο φως για την πώληση κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο

οι Ηνωμένες Πολιτείες θα γίνουν η δεύτερη χώρα μετά τη Σιγκαπούρη που θα επιτρέψει την πώληση του λεγόμενου καλλιεργούμενου κρέατος, το οποίο προέρχεται από δείγμα κυττάρων ζώων που τρέφονται και αναπτύσσονται σε χαλύβδινες δεξαμενές

Δύο εταιρείες, η Upside Foods και η Good Meat, ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι έλαβαν την τελική έγκριση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για την πώληση κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο, ανοίγοντας το δρόμο για τις πρώτες πωλήσεις του προϊόντος στη χώρα.

Με τις εγκρίσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα γίνουν η δεύτερη χώρα μετά τη Σιγκαπούρη που θα επιτρέψει την πώληση του λεγόμενου καλλιεργούμενου κρέατος, το οποίο προέρχεται από δείγμα κυττάρων ζώων που τρέφονται και αναπτύσσονται σε χαλύβδινες δεξαμενές.

Οι εταιρείες είναι οι πρώτες που ολοκλήρωσαν τη διαδικασία έγκρισης πολλαπλών σταδίων στις ΗΠΑ για το καλλιεργούμενο κρέας. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έχει ήδη καθορίσει ότι το κρέας είναι ασφαλές για κατανάλωση.

«Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα», δήλωσε η Uma Valeti, CEO της Upside, σε συνέντευξή της. «Σηματοδοτεί μια νέα εποχή».

Οι εταιρείες, οι οποίες αμφότερες παράγουν καλλιεργημένο κοτόπουλο, σχεδιάζουν να σερβίρουν πρώτα το προϊόν τους σε εστιατόρια υψηλής ποιότητας προτού κλιμακώσουν την παραγωγή για να φτάσουν σε χαμηλότερο κόστος για τα παντοπωλεία.

Το κοτόπουλο Upside θα σερβιριστεί πρώτα στο Bar Crenn, ένα εστιατόριο στο Σαν Φρανσίσκο που ανήκει στον σεφ Dominique Crenn, ανακοίνωσε η εταιρεία. Η Good Meat θα πουλήσει την πρώτη της παρτίδα κοτόπουλου στον όμιλο José Andrés..


Οι εταιρείες δήλωσαν ότι εξακολουθούν να καθορίζουν ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα κυκλοφορήσουν τα προϊόντα.

Η Upside είπε στο Reuters ότι σύντομα θα ανακοινώσει την τοποθεσία μιας νέας μονάδας παραγωγής στις ΗΠΑ που είναι 10 έως 20 φορές μεγαλύτερη από το υπάρχον εργοστάσιό της στο Emeryville της Καλιφόρνια.

Οι εταιρείες καλλιέργειας κρέατος ελπίζουν ότι τα προϊόντα τους θα αποτελέσουν μια ελκυστική εναλλακτική λύση για τους κρεατοφάγους που αναζητούν μια πιο φιλική προς το περιβάλλον και ανθρώπινη επιλογή για τα κομμάτια τους και που μπορεί να μην είναι ικανοποιημένοι με τα χορτοφαγικά προϊόντα που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά.

Η κτηνοτροφική παραγωγή παράγει το 14,5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Το USDA νωρίτερα αυτό το μήνα εξέδωσε έγκριση ετικέτας και στις δύο εταιρείες. Ο FDA εξέδωσε τις εγκρίσεις του στο Upside τον Νοέμβριο του 2022 και στο Good Meat τον Μάρτιο του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ