ΗΠΑ: Δημιουργήθηκαν 303.000 θέσεις εργασίας τον Μάρτιο - Yποχώρησε στο 3,8% η ανεργία

ΗΠΑ: Δημιουργήθηκαν 303.000 θέσεις εργασίας τον Μάρτιο - Yποχώρησε στο 3,8% η ανεργία

Η αύξηση των θέσεων εργασίας υπερβαίνει κατά πολύ τις 200.0000 που ανέμεναν οι αναλυτές

Αψηφώντας κάθε πίεση συνέχισε και τον Μάρτιο η αγορά εργασίας των ΗΠΑ, εμφανίζοντας νέα ισχυρή αύξηση των μισθολογίων που ξεπέρασε κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 303.000 μετά τις 270.000 νέες θέσεις του Φεβρουαρίου, την ώρα που η μέση εκτίμηση των αναλυτών προέβλεπε σημαντική επιβράδυνση με 200.000.

Σημειώνεται ότι η μέτρηση του Φεβρουαρίου αναθεωρήθηκε ελαφρώς πτωτικά, καθώς αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ έχει προσθέσει 275.00 θέσεις.

Παράλληλα, ο ρυθμός της ανεργίας υποχώρησε στο 3,8% από το 3,9%, όπως αναμενόταν.

Επιπλέον, οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν με ρυθμό 4,1% από πέρυσι, επίσης όπως αναμενόταν, επιβραδύνοντας από την αύξηση κατά 4,3% του Φεβρουαρίου.

Οι προσλήψεις παρέμειναν ισχυρές παρά τις προσπάθειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να ρίξει τον πληθωρισμό με αυξήσεις επιτοκίων.

Τους τελευταίους 16 μήνες, η Fed αύξησε τα επιτόκια αναφοράς της από σχεδόν μηδενικά σε πάνω από 5%. Οι αυξήσεις σταμάτησαν πρόσφατα και ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε τον Μάρτιο ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια εφόσον γίνει αντιληπτή κάποια αδυναμία στην αγορά εργασίας.

«Η πολύ γρήγορη ή πολύ μεγάλη μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντιστροφή της προόδου που έχουμε δει στον πληθωρισμό και τελικά να απαιτήσει ακόμη πιο αυστηρή πολιτική για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%», δήλωσε ο Πάουελ αυτή την εβδομάδα σε επιχειρηματικό συνέδριο στο Στάνφορντ. «Αλλά η χαλάρωση της πολιτικής πολύ αργά ή πολύ λίγο θα μπορούσε να αποδυναμώσει αδικαιολόγητα την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση».

Η επόμενη απόφαση για τα επιτόκια είναι τον Μάιο. Οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας στηρίζουν τις απόψεις όσων εκτιμούν ότι η Fed δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ