Άγνωστη πνευμονία προκάλεσε συναγερμό

Η νόσος των λεγεωνάριων αναστάτωσε την Αγεντινή

Άγνωστη πνευμονία προκάλεσε συναγερμό

Την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχοι υγείας στην Αργεντινή ανακοίνωσαν μια ανησυχητική κατάσταση: Βρήκαν μια μικρή ομάδα ανθρώπων με πνευμονία της οποίας η αιτία ήταν άγνωστη και τουλάχιστον τέσσερεις από τους ασθενείς ήταν νεκροί. 

Οι λεπτομέρειες των κρουσμάτων, οι οποίες εξακολουθούν να εκτυλίσσονται, ακούγονταν στοιχειωδώς σαν τη Γουχάν της Κίνας, εκείνες τις πρώτες μέρες του 2020 πριν ο Covid αποκτήσει όνομα. Εάν και όταν υπάρξει ένα νέο παθογόνο που ξεκινά μια μελλοντική πανδημία, η έκθεση από την Αργεντινή είναι ένα πιθανό πρότυπο για το πώς θα μοιάζουν οι πρώτες προειδοποιήσεις.

Και τις πρώτες μέρες μιας επιδημίας, συνήθως δεν υπάρχουν πολλά να συνεχίσουμε. Τα βασικά, πρώιμα γεγονότα έμοιαζαν άσχημα με την πρώτη ματιά: μια μυστηριώδης αναπνευστική ασθένεια, περισσότερο από το ένα τρίτο των γνωστών ασθενών νεκρών, σαφείς συνδέσεις μεταξύ μολυσμένων ατόμων που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο και καμία θετική δοκιμή για γνωστά παθογόνα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα κρούσματα.

Στη συνέχεια, την Κυριακή, οι υγειονομικές αρχές βρήκαν τον ένοχο. Η μυστηριώδης ασθένεια που αρρώσταινε και σκότωνε τους ασθενείς δεν ήταν κάποιο νέο παθογόνο, ήταν ένα παλαιότερο, γνωστό: η λεγιονέλλα, το βακτήριο που προκαλεί αυτό που είναι συχνά γνωστό ως νόσος των λεγεωνάριων.

Η προκατάληψη της επικαιρότητας είναι η τάση μας να βλέπουμε τις νέες καταστάσεις ως παρόμοιες με αυτές που είδαμε τελευταία. Και μετά από σχεδόν τρία χρόνια μιας πανδημίας, όλοι έχουμε την τάση να βλέπουμε την επόμενη πανδημία σε κάθε πρώιμη αναφορά, είτε πρόκειται για μαϊμού είτε για ένα μυστηριώδες ξέσπασμα πνευμονίας.

Όλοι οι ειδικοί της δημόσιας υγείας προβλέπουν ότι μια μέρα, θα αντιμετωπίσουμε μια άλλη, χειρότερη πανδημία από τον Covid-19. Ευτυχώς, αυτό δεν συνέβη αυτή τη φορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ