Θεμιστοκλέους: Καμία αλλαγή στα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

 Θεμιστοκλέους: Καμία αλλαγή στα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

 

«Όσο δεν εμβολιάζονται, κάθε μήνα θα επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ», τόνισε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας

 

Καμιά παράταση δεν πρόκειται να δοθεί στην επιβολή του πρόστιμου σε όσους άνω των 60 ετών δεν θα έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου μέχρι και την επομένη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, ξεκαθάρισε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. «Όσο δεν εμβολιάζονται, κάθε μήνα θα επιβάλλεται πρόστιμο», επανέλαβε.

Μιλώντας στον Σκάι, είπε πως η υποχρεωτικότητα για τους άνω των 50 είναι στο τραπέζι των συζητήσεων, αλλά να ολοκληρώσουμε πρώτα το μέτρο αυτό και θα δούμε ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, αν χρειαστεί να κατεβούμε ηλικιακό όριο, σημείωσε.

Διευκρίνισε ότι μόνο για τον Ιανουάριο το πρόστιμο θα είναι 50 ευρώ. Εκτίμησε ότι στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα 210.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει το ραντεβού τους, όσος δηλαδή είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Τους κάλεσε να εμβολιαστούν, διαβεβαιώνοντας ότι θα τους δοθεί απολυτή προτεραιότητα. Παράλληλα, άλλοι 170.000 πολίτες άνω των 60 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε επίσης ότι έχουν λυθεί όλα τα ζητήματα με τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανόμενων και όσων έχουν κάνει το ρωσικό εμβόλιο Σπούτνικ.

Για να επιβληθεί πρόστιμο σε κάποιον πρέπει να είναι κάτοικος Ελλάδος. Όσοι είναι κάτοικοι Ελλάδος και έχουν εμβολιαστεί πλήρως στο εξωτερικό, λειτουργεί ηλεκτρονική πλατφόρμα αναγνώρισης (emvolio.gov.gr) για τις χώρες της ΕΕ και άλλες 33 χώρες που συμμετέχουν στο ψηφιακό πιστοποιητικό, όπου μπορούν να ανεβάσουν το πιστοποιητικό τους και γίνεται αναγνώριση του QR code.

Για τις υπόλοιπες χώρες εκτός ΕΕ και 33 χώρες που συμμετέχουν όπως οι ΗΠΑ, από χθες μέσω ΚΕΠ μπορεί να αναγνωριστεί το πιστοποιητικό τους. Για τις υγειονομικές εξαιρέσεις έχουν συσταθεί υγειονομικές επιτροπές και οι αιτήσεις γίνονται μέσω του emvolio.gov.gr.

Για τους εμβολιασμούς των παιδιών ο γενικός γραμματέας σημείωσε ότι «χθες ανοίξαμε γύρω στις 7.000 ραντεβού στις καινούργιες εμβολιαστικές γραμμές στο Παίδων Πεντέλης. Από χθες το βράδυ έχουν κλειστεί οι 2.000 ραντεβού, άρα υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού και στην Αττική». Στα παιδιά θα ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού και μετά την παρέλευση του επταμήνου, τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ