Γκ. Μαγιορκίνης: Πολλαπλάσιο κίνδυνο να νοσήσουν έχουν οι ανεμβολίαστοι

 Γκ. Μαγιορκίνης: Πολλαπλάσιο κίνδυνο να νοσήσουν έχουν οι ανεμβολίαστοι

"Αν είχαμε υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού δεν θα χρειαζόμασταν μέτρα. Αυτό είναι ξεκάθαρο", είπε ο καθηγητή


Τα στοιχεία συγκλίνουν ότι το στέλεχος "όμικρον" σχετίζεται με μειωμένη νοσηρότητα, κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε να δούμε μεγάλο αριθμό διαγνώσεων εξαιτίας της αυξημένης μεταδοτικότητας, αλλά αναλογικά οι ασθενείς που θα χρειαστούν νοσηλεία ή θα καταλήξουν θα είναι λιγότεροι από τα προηγούμενα κύματα, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Υπογράμμισε ωστόσο, ότι ο ιός δεν έχει γίνει άκακος. Οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί θα αντιμετωπίσουν κίνδυνο για να χρειαστούν νοσηλεία που είναι πολλαπλάσιος απ΄ όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και υπερ-πολλαπλάσιος απ΄ όσους έχουν κάνει και την ενισχυτική δόση. Η δε πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με τον ιό θα είναι υπερ-πολλαπλάσια τους ερχόμενους μήνες, γ'ι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να κλείσουν ραντεβού για πρώτη δόση άμεσα, όπου το σύστημα μάλιστα τους υποδέχεται κατά προτεραιότητα, σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης. "Αν είχαμε υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού δεν θα χρειαζόμασταν μέτρα. Αυτό είναι ξεκάθαρο", είπε ο καθηγητής.

Ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια μεσοσταθμικά, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, έδειξε σημαντικότατη επιδείνωση. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 160% περισσότερες διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα, ενώ τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται υπερ-πενταπλάσιος αριθμός διαγνώσεων. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε μείωση της τάξης του 11%. Εξακολουθεί να υπάρχει αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας, με κάποιες τάσεις σταθεροποίησης. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έδειξε μείωση 4%, ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid έδειξε μικρή επιδείνωση της τάξης του 6%, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων πλησιάζει στο 1,2.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ