Ράπτη: Πρέπει να ενισχυθούν οι δομές αποκατάστασης για τους ασθενείς με long covid

Ράπτη: Πρέπει να ενισχυθούν οι δομές αποκατάστασης για τους ασθενείς με long covid

Aνέφερε ότι οι ασθενείς αυτοί παρακολουθούνται σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, τα οποία δίνουν υποστήριξη τόσο σε περίπτωση παθολογίας και σε επίπεδο ψυχολογικό.

Mε τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας να έχουν ξεπεράσει το 1,2 εκατομμύρια και τον αριθμό των πολιτών που προσβάλλονται καθημερινά από τον ιό να παραμένει υψηλός, η πολιτεία, μέσω της υφυπουργού Υγείας, Ζωής Ράπτη, εξήγγειλε μέτρα στήριξης για τους ασθενείς που πάσχουν από το μετατραυματικό σύνδρομο long covid.

«Η γραμμή 10306, για την ψυχοκοινωνική υποστήριξης ασθενών με κορονοϊό έχει λάβει 180.000 κλήσεις από την έναρξη της πανδημίας και δίνει βοήθεια και σε αυτούς τους συμπολίτες μας», δήλωσε στην ΕΡΤ η Ζωή Ράπτη.

Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» η κ. Ράπτη ανέφερε ότι οι ασθενείς αυτοί παρακολουθούνται σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, τα οποία δίνουν υποστήριξη τόσο σε περίπτωση παθολογίας και σε επίπεδο ψυχολογικό.

Αναπνευστικά, καρδιακά και νευρολογικά ζητήματα

«Το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης πραγματοποιεί αποκατάσταση ασθενών με Covid-19, αλλά πρέπει να ενισχυθούν οι δομές αποκατάστασης για να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά που είναι μπροστά μας», ανέφερε η κ. Ράπτη, αποκαλύπτοντας ότι οι ασθενείς εκτός από τα προβλήματα υγείας (αναπνευστικά, καρδιακά και νευρολογικά ζητήματα) εμφανίζουν και συμπτώματα όπως θλίψη, στρες, αϋπνίες και σε βαριές περιπτώσεις τάσεις αυτοκτονίας.

Mιλώντας για την ασφάλεια των εμβολίων και θέλοντας να καθησυχάσει όσες εγκύους διστάζουν να εμβολιαστούν έναντι του κορονοϊου τους κάλεσε να απευθυνθούν στην γραμμή «Ελπίδα Ζωής» και τον τηλεφωνικό αριθμό 2132039142. «Η γραμμή υποστήριξης υπάρχει και ενόψει της έλευσης της παραλλαγής Όμικρον είναι απαραίτητο να κάνουμε την αναμνηστική μας δόση. Είναι αυτή που δίνει έντεκα φορές λιγότερες πιθανότητες του να νοσήσεις και είκοσι φορές λιγότερες πιθανότητες του να νοσηλευτείς σοβαρά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ