Διαβεβαιώσεις ιδιωτών για ενίσχυση του ΕΣΥ

Διαβεβαιώσεις ιδιωτών για ενίσχυση του ΕΣΥ

Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα έχει ήδη ξεκινήσει από την Λάρισα και την Βόρεια Ελλάδα, όπου έχουν προστεθεί 285 κλίνες για ασθενείς covid

Με τα κρούσματα να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των επιστημονικών μοντέλων σκαρφαλώνοντας ολοένα και σε νέα ύψη, η εξάντληση του ΕΣΥ, που υποφέρει από έλλειψη κλινών και συγκεκριμένων ιατρικών ειδικοτήτων εντατικολογίας, αναισθησιολογίας και πνευμονολογίας, γίνεται κρίσιμο ζήτημα πρώτης γραμμής με μόνη “θεραπεία” την αναζωογόνηση με δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα.

Οι ιδιωτικές κλινικές διαβεβαίωσαν ότι θα ανταποκριθούν στις ανάγκες της Πολιτείας για επιπλέον κλίνες για Covid και λοιπά περιστατικά, τόσο στην Αττική, όσο και σε όλες τις άλλες Περιφέρειες, όταν κριθεί απαραίτητο.

Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα έχει ήδη ξεκινήσει από την Λάρισα και την Βόρεια Ελλάδα, όπου έχουν προστεθεί 285 κλίνες για ασθενείς covid, 19 κλίνες για ασθενείς σε κέντρα αποκατάστασης και 85 κλίνες για non covid. Στη Θεσσαλία, έχουν διατεθεί άνω των 200 κλινών για περιστατικά Covid και άνω των 150 για λοιπά περιστατικά. Όμως το πρόβλημα εντείνεται καθημερινά με νέες εισαγωγές και διασωληνώσεις.

«Ξεκινήσαμε τις διασωληνώσεις στους θαλάμους, δεν υπάρχει κενό κρεβάτι στη ΜΕΘ, έχουμε πάει Αθήνα, Γιάννενα, Χαλκίδα, σε όλη την Ελλάδα για να σώσουμε κάποιους ασθενείς, δεν υπάρχει διέξοδος» είπε ο διευθυντης της παθολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου Λάρισας, Κώστας Καρακούσης.

Πλέον μένει να φανεί η στάση που θα τηρηθεί εκ μέρους των ιδιωτών γιατρών, με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη να διαμηνύει πως εάν δεν υπάρξει άμεσα ανταπόκριση, στο διάστημα των επόμενων 7 με 10 ημερών, και δεν καλυφθούν οι θέσεις ή έστω μέρος τους, τότε υπάρξει επίταξη υπηρεσιών.

Η επίταξη θα αφορά στις περιοχές οι οποίες πιέζονται, όχι συνολικά. Ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την καλή συνεργασία των Ιατρικών Συλλόγων και με τον υπάρχον σχεδιασμό από τις Υγειονομικές Περιφέρειες, τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν.

«Ο χρόνος τρέχει, η πίεση είναι μεγάλη, άρα θα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί σε αυτό το διάστημα και μετά θα πάρουμε αποφάσεις» είπε σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο οποίος απέδωσε τις ελλείψεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες στη μικρή διαθεσιμότητα που υπάρχει στη χώρα και όχο στις αναστολές, που όπως σημείωσε στη συντριπτική τους πλειονότητα αφορούν νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.

Πάντως ήδη στη Θεσσαλονίκη οι ιδιώτες γιατροί δέχονται κάλεσμα μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και SMS από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), να στηρίξουν το σύστημα υγείας προκειμένου να μην χρειαστεί η επίταξή τους.

Πηγή: Ertnews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ