Ζαούτης: Πότε και πώς ο κορωνοϊός θα έχει γίνει ενδημικός

Ζαούτης: Πότε και πώς ο κορωνοϊός θα έχει γίνει ενδημικός

Ο κύριος σκοπός, συμπλήρωσε, είναι να μην νοσούμε σοβαρά,  να μην μπαίνουμε στα νοσοκομεία να μην χάνουν την ζωή τους οι συνάνθρωποί μας

«Προχωράμε προς το τείχος ανοσίας, τα άτομα που έχουν νοσήσει και οι εμβολιασμένοι. Όταν φτάσουμε σε ένα ποσοστό 80%-90% τότε θα είμαστε σε αυτή την φάση που η πανδημία θα μετατραπεί σε έναν ενδημικό ιό που θα είναι μαζί μας και αυτό θεωρώ πως θα γίνει εντός του επόμενου χρόνου αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς εμβολιασμού και λοιμώξεων. Αν μπορούμε να φτάσουμε αυτόν τον ιό να μοιάζει με τους άλλους αναπνευστικούς ιούς, δεν θα χρειαζόμαστε άλλα περιοριστικά μέτρα», ανέφερε σχετικά με την πορεία της πανδημία, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» o νέος Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Θεοκλής Ζαούτης.
Όσον αφορά στα νέα μέτρα, με τις «ελευθερίες» που απολαμβάνουν οι εμβολιασμένοι, από το περασμένο Σάββατο, σημείωσε πως «η πιθανότητα να κολλήσει την λοίμωξη κάποιος εμβολιασμένος είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι είναι στον ανεμβολίαστο. Είναι μια δύσκολη εξίσωση, γιατί πρέπει να μπούμε σε μια μερική κανονικότητα, καθώς δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πριν έναν χρόνο, έχουμε έναν πολύ υψηλό αριθμό εμβολιασμένων ατόμων».
Ο κύριος σκοπός, συμπλήρωσε, είναι να μην νοσούμε σοβαρά, να μην μπαίνουμε στα νοσοκομεία να μην χάνουν την ζωή τους οι συνάνθρωποί μας.

«Δεν θα μηδενίσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων και ο κορονοϊός θα μείνει μαζί μας. Θα παρουσιάζουμε λοιμώξεις ήπιες όπως τα κρυολογήματα. Όταν καταφέρουμε να μην έχουμε υψηλή θνητότητα, και νοσηρότητα τότε ο κορονοϊός θα γίνει όπως και οι άλλοι ιοί. Έχουμε μάθει όμως κάποιες βασικές αρχές από την πανδημία και μέτρα υγιεινής που θα μας βοηθήσουν με όλους τους ιούς στο μέλλον, όπως έγινε και με την γρίπη πέρσι».
Το όπλο που έχουμε στα χέρι μας είναι το εμβόλιο, που είναι σίγουρα αποτελεσματικό, όπως βλέπουμε και από τα καθημερινά δεδομένα, ποιοι είναι που νοσηλεύονται και χάνουν την ζωή τους, τόνισε ο κ. Ζαούτης, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να μιλάμε πια για νέο εμβόλιο. «Έχουν εμβολιαστεί δισεκατομμύρια άτομα, δεν είναι πλέον νέο εμβόλιο, έχει δοκιμαστεί περισσότερο και από εμβόλια που κυκλοφορούν χρόνια».
Ερωτηθείς ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, αν υπάρχει πιθανότητα να ζήσουμε ξανά περιοριστικά μέτρα με lockdown, ο κ. Ζαούτης απάντησε πως αυτή την στιγμή, δεν τίθεται θέμα lockdown, παρότι είναι μια δυναμική κατάσταση και αν γίνει κάτι πολύ διαφορετικό θα πρέπει να ανταποκριθούμε σε ό,τι μας παρουσιάσει αυτός ο ιός.


Όσον αφορά το εμβόλιο και τον σκεπτικισμό με τον οποίο το αντιμετωπίζει μεγάλη μερίδα των πολιτών, τόνισε πως πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στο εμβόλιο, όπως έχουμε στα φάρμακα που μας συνταγογραφούν οι γιατροί μας και πηγαίνουμε και τα παίρνουμε, μιας και είναι οι ίδιες φαρμακευτικές που τα βγάζουν, δεν είναι κάτι το διαφορετικό. «Δεν θυμάμαι φίλο μου, συγγενή, γνωστό, να πηγαίνει σε φαρμακείο και να ρωτάει σε πόσους έχει δοκιμαστεί αυτό το φάρμακο. Έχουμε παρεξηγήσει τον εμβολιασμό. Δεν σκεφτόμαστε το ίδιο για τα φάρμακα που μπορεί να έχουν δοκιμαστεί σε πολύ λιγότερους ανθρώπους. Έχουμε αποτελεσματικό εμβόλιο και δοκιμασμένο όσο αφορά την ασφάλεια, άρα πρέπει να βελτιώσουμε τον τρόπο της επικοινωνίας των δεδομένων».
Τέλος, σε σχέση με τις παρελάσεις, ο κ. Ζαούτης, σημείωσε «μηδέν κίνδυνος δεν υπάρχει, το όπλο μας είναι να εμβολιαστούμε. Θα σταματήσουμε όλη αυτή την συζήτηση που κάνουμε καθημερινά για παρελάσεις και λοκντάουν αν φτάσουμε ένα υψηλό επίπεδο εμβολιασμού»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ