Στο 100% η χωρητικότητα στις ΜΕΘ κορωνοϊου σε περιοχές της Β. Ελλάδας

Στο 100% η χωρητικότητα στις ΜΕΘ κορωνοϊου σε περιοχές της Β. Ελλάδας

Χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού προκαλούν μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Β. Ελλάδα.

Στο κόκκινο βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα όπου λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης και της μεγάλης διασποράς του κορωνοϊού, σημειώνεται ως και 100% κάλυψη της χωρητικότητας των ΜΕΘ σε συγκεκριμένες περιοχές στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία. Εξίσου ανησυχητική είναι η κατάσταση και στη Λάρισα.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, την ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας εγείρει το υψηλό ιικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα σε συνδυασμό με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και τις ολοένα και λιγότερες διαθέσιμες κλίνες. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, σε μία προσπάθεια να εκπέμψει εκ νέου το μήνυμα του εμβολιασμού.

Στο μεγαλύτερο μέρος της χωράς η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση, 11 περιοχές όμως στη Βόρεια Ελλάδα, βρίσκονται στο κόκκινο με περιοριστικά μετρά κυρίως λόγω χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης.

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος, προϊστάμενος Διεύθυνσης Υγείας Καβάλας, αναφέρει ότι: «Είμαστε 10 μονάδες σε ποσοστά εμβολιασμού κάτω από το μέσο όρο που οδηγεί σε έξαρση στη Βόρεια Ελλάδα»Στη Δράμα οι πλήρως εμβολιασμένοι φτάνουν το 42, 87%, στο Κιλκίς το 43, 78%, στη Λάρισα το 46, 48 και στη Θεσσαλονίκη το 53, 14%.

Ο Νίκος Νίτσας, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή στην 3η και 4η υγειονομική Περιφέρεια το 94% των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι».

Προβληματισμός υπάρχει στους ειδικούς για τις εορταστικές εκδηλώσεις και τις παρελάσεις ενόψει της 28ης Οκτωβρίου.

«Οτιδήποτε μετρό εφαρμόζεται για να μειώσει την πιθανότητα έξαρσης που θα οδηγήσει σε πίεση στο σύστημα υγείας πρέπει να εφαρμόζεται έγκαιρα», τόνισε ο Αθανάσιος Σκουτέλης, καθηγητής Παθολογίας, λοιμωξιολόγος.

Aπό την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε: «Ο στόχος είναι να κάνουμε παρελάσεις οφείλουμε να ακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και να τοποθετούμαστε ανάλογα με αυτά».

Απώτερος στόχος είναι να εξελιχθεί ο ιός ως μία “βαριά γρίπη”, που δεν θα επιβαρύνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την κοινωνική ζωή, τονίζει ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στο ΑΠΕ. Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρει πως έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού και επισημαίνει για ακόμη μία φορά την ανάγκη να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να ελέγξουμε την πανδημία.

Έκκληση να εμβολιαστούν όσοι δεν τον έχουν κάνει ήδη, ώστε να θωρακιστούμε έναντι των μεταλλάξεων και της πανδημίας, απευθύνει και η ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

Πηγή: ERTnews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ