AstraZeneca και J & J πραγματοποιούν έρευνα για πιθανή τροποποίηση εμβολίων λόγω θρομβώσεων

AstraZeneca και J & J πραγματοποιούν έρευνα για πιθανή τροποποίηση εμβολίων λόγω θρομβώσεων

Τα περιστατικά θρομβώσεων αναγκάζουν τις φαρμακοβιομηχανίες να τροποποιήσουν τα εμβόλια τους κατά του Covid 19.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, έρευνα διεξάγουν οι φαρμακοβιομηχανίες Johnson & Johnson και AstraZeneca, καθώς και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μαζί με εξωτερικούς επιστήμονες, για να διερευνηθεί, κατά πόσο πιθανές τροποποιήσεις των εμβολίων τους μπορεί να μειώσουν ή να εξαλείψουν τον κίνδυνο των σπάνιων αλλά σοβαρών θρόμβων αίματος που συνδέονται με τα εμβόλια τους.

Είναι πολύ νωρίς να γνωρίζουμε αν μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις στα δύο εμβόλια ή αν αυτό θα έχει νόημα εμπορικά, αναφέρουν πηγές που επικαλείται η εφημερίδα από ανθρώπους που «είναι κοντά στη διαδικασία.»

Εκπρόσωπος της J&J δήλωσε πως η εταιρεία στηρίζει «τη συνεχιζόμενη έρευνα και ανάλυση, καθώς συνεργαζόμαστε με ειδικούς και διεθνείς υγειονομικές αρχές». Από την πλευρά της η AstraZeneca σημείωσε πως «εργάζεται ενεργά με τις ρυθμιστικές αρχές και την επιστημονική κοινότητα για να κατανοήσει αυτούς τους εξαιρετικά σπάνιους θρόμβους».

Πέρα από τα επιστημονικά εμπόδια, σημειώνει το δημοσίευμα, οι τροποποιήσεις ενδέχεται να απαιτούν αλλαγές στα δικαιώματα ιδιοκτησίας ή στις κανονιστικές εγκρίσεις. Ωστόσο, η άνευ προηγουμένου κλίμακα της πανδημίας και ο επείγων χαρακτήρας της διάθεσης εμβολίων κατά της Covid-19 θα μπορούσαν να επισπεύσουν τη διαδικασία.

Σημειώνεται πως και τα δύο εμβόλια έχουν συνδεθεί με τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων αίματος, ωστόσο οι ρυθμιστικές αρχές έχουν επισημάνει πως τα πλεονεκτήματά τους υπερτερούν των κινδύνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ