Παπαϊωάννου: Στα λύματα ακόμα δεν έχουμε εντοπίσει την μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ

Παπαϊωάννου: Στα λύματα ακόμα δεν έχουμε εντοπίσει την μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ

Σημαντικότατος είναι, «ο εμβολιασμός, ο εμβολιασμός,  ο εμβολιασμός», επανέλαβε με έμφαση ο Νίκος Παπαϊωάννου.

«Αυτό που αντικατοπτρίζει την καλυτέρευση είναι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εκτός από την εμφανή πτώση του ιικού φορτίου στα λύματα» εξηγεί, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και Διονύση Χατζημιχάλη, ο Πρύτανης ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου.

«Παραμένει η ανησυχία της όποιας μετάλλαξης. Δεν μπορώ να πω ότι την έχουμε διαπιστώσει ακόμα, γιατί η μέθοδος που αναπτύξαμε με την ομάδα του ΕΚΕΤΑ, (Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης) μπορεί να πιάσει και κάτω του 1% την όποια μετάλλαξη, είναι θετικό ότι δεν την έχουμε βρει ακόμη. Η επιστημονική θεωρία λέει ότι δεν θα την αποφύγουμε. Εγώ όμως λέω ότι όσο πιο πίσω τόσο καλύτερα, για να έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί».

Όσον αφορά στην ύπαρξη της μετάλλαξη Δέλτα που έχει χτυπήσει που έχει αναστατώσει την Ευρώπη, ο κ. Παπαϊωάννου εκτιμά ότι προφανώς δεν έχει την ίδια ισχύ η Δέλτα σε σχέση με την βρετανική. Υπάρχει η άποψη που λέει ότι ακόμα και οι εμβολιασμένοι μπορεί να νοσήσουν ελαφρά. Είναι άλλο όμως να έχεις μια γρίπη και να την περάσεις πολύ βαριά ή ελαφριά, πόσω μάλλον όταν έχουμε την λοίμωξη από κορονοϊό και την όποια μετάλλαξή του και η διαβάθμιση της προσβολής θα είναι πολύ διαφορετική».


Σημαντικότατος είναι, «ο εμβολιασμός, , ο εμβολιασμός, , ο εμβολιασμός», επανέλαβε με έμφαση ο Νίκος Παπαϊωάννου. «Αυτός που δεν θα πειστεί ποτέ είναι δικαίωμά του. Αν όμως η καθημερινότητά του είναι σε επίπεδο τέτοιο που συναναστρέφεται άλλου, τότε ας πάψει να σκέφτεται το εμβόλιο αυτό καθαυτό αλλά ας σκεφτεί την κοινωνική του υποχρέωση και αν πάλι δεν πιστέψει ότι πρέπει να το κάνει, μετά είναι δικαίωμά του».

Σε σχέση με το τι μπορούμε να περιμένουμε το επόμενο φθινόπωρο, ο πρύτανης εκτιμά ότι «δεν θα είναι σαν τον Νοέμβριο γιατί ήταν με εντελώς διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, όμως θα υπάρξει δυσκολία, την οποία μόνο θεωρητικά μπορούμε να την εκτιμήσουμε και σε τι βαθμό μπορεί να είναι. Ο περασμένος Νοέμβριος μόνο ως κακή ανάμνηση θα μείνει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βάλτε χρώμα στο πιάτο σας

Μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους της υγιεινής διατροφής προσδιορίζεται από την έννοια της ποικιλίας, το…