Νέα μελέτη: Πόσο ασφαλής είναι ο συνδυασμός εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca

Νέα μελέτη: Πόσο ασφαλής είναι ο συνδυασμός εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca

Τι έδειξαν τα στοιχεία για όσους έκαναν το εμβόλιο της Pfizer, αφού είχαν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca

Εξαιρετικά ασφαλής και αποτελεσματική είναι η χορήγηση μιας δόσης του εμβολίου της Pfizer σε ανθρώπους που έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα ισπανικής μελέτης σχετικά με τον συνδυασμό εμβολίων κατά της COVID-19, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Combivacs, που διενήργησε το υποστηριζόμενο από το κράτος Ινστιτούτο Υγείας Carlos III, η παρουσία αντισωμάτων IgG στο αίμα ήταν μεταξύ 30 και 40 φορές υψηλότερη σε ανθρώπους που έλαβαν ως δεύτερη δόση το εμβόλιο της Pfizer σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που έλαβε μόνη μια δόση από το AstraZeneca. Την ίδια ώρα, η παρουσία αντισωμάτων εξουδετέρωσης επταπλασιάστηκε μετά τη δόση με Pfizer, σημαντικά υψηλότερη από τον διπλασιασμό που παρουσιάστηκε μετά τη χορήγηση δεύτερης δόσης με το AstraZeneca.

Συμμετείχαν περίπου 670 εθελοντές ηλικίας 18 με 59 ετών που είχαν ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του AstraZeneca με περίπου 450 από αυτούς να έλαβαν Pfizer. Όπως δήλωσε η μία από τις συγγραφείς της μελέτης, δρ Μαγκνταλένα Κάμπινς, μόλις το 1,7% των συμμετεχόντων ανέφεραν σοβαρές παρενέργειες, οι οποίες περιορίζονταν σε πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους και κακουχία και πρόσθεσε πως "αυτά δεν είναι συμπτώματα που μπορούν να θεωρηθούν σοβαρά".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ