Παγώνη: Γιατί μετά το Πάσχα οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Παγώνη: Γιατί μετά το Πάσχα οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Ανεμβολίαστοι το 60% των νοσηλευόμενων - Εμβολιασμοί και self test κρίνουν την πορεία της πανδημίας - “Όταν δύο οικογένειες ενωθούν για να κάνουν μαζί Πάσχα θα πρέπει να κάνουν αμφότερες self test προηγουμένως” συνέστησε.

“To σύστημα υγείας στις μικρότερες πόλεις και στα χωριά δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει νέα κρούσματα κορωνοϊού. Ενδεχόμενη μεταφορά του ιού στην επαρχία τις ημέρες του Πάσχα θα ασκούσε μεγάλη πίεση σε ένα πολύ αδύναμο σύστημα” είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην ΕΡΤ.

“Αυτή η σκέψη ήταν που προβλημάτισε όλους τους συναδέλφους μας στην επιτροπή και γι΄αυτό δεν έχει επιτραπεί αυτή η μετακίνηση προς την επαρχία δηλαδή από νομό σε νομό” εξήγησε. “Σε 15 ημέρες που θα επιτραπεί η μετακίνηση οι εμβολιασμοί θα έχουν προχωρήσει” διευκρίνισε.

“Δεν είναι τραγικό να περιμένουμε για ένα Πάσχα προκειμένου να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Όπως βλέπετε στα νοσοκομεία δίνονται μεγάλες μάχες. Μπορεί χθες στη Γενική Εφημερία στο “Γεννηματάς” να είχαμε λιγότερες εισαγωγές συγκριτικά με τα προηγούμενα Σαββατοκύριακα, όμως δεν παύει να είχαμε πάνω από 40 άτομα εισαγωγές με covid, να έχει πιεστεί το σύστημα και να είναι γεμάτα όλα τα κρεβάτια και οι ΜΕΘ. Γι΄αυτό χρειάζεται προσοχή. Πολλοί λένε γιατί αφού εμβολιάστηκα να μην μπορώ να φύγω. Δεν είναι σωστό. Πρέπει να δούμε στο σύνολο το κομμάτι αυτό και όχι μεμονωμένα” επισήμανε.

Εμβολιασμοί και self test κρίνουν την πορεία της πανδημίας

“Σε 15 ημέρες, που θα επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό οι εμβολιασμοί θα έχουν προχωρήσει βάσει του σχεδίου που υπάρχει” εξήγησε. “Ταυτόχρονα θα έχουμε και τα self test για έλεγχο της διασποράς του ιού και των μεταλλάξεων. Όπως είδατε χθες είχαμε και δεύτερο κρούσμα από την ινδική μετάλλαξη, γυναίκας που γύρισε από το Ντουμπάι. Ψάχνουμε το θέμα και των μεταλλάξεων για να δούμε πως θα πορευτούμε από εδώ και πέρα”.

Ανεμβολίαστοι το 60% των νοσηλευόμενων

“Το 60% είναι ανεμβολίαστοι από αυτούς που έχουμε στα νοσοκομεία και νοσηλεύονται” ενημέρωσε η κα Παγώνη. Το ανησυχητικό είναι, όπως επισήμανε το γεγονός ότι “οι εισαγωγές και οι διασωληνωμένοι με Covid είναι νέα άτομα, από 25 έως 55 με 60 ετών. Αυτό οι νέοι θα πρέπει να το λάβουν υπόψιν τους, όπως και το ότι οι μεταλλάξεις είναι περισσότερο μεταδοτικές στις νέες ηλικίες“.

“Πρέπει να γίνει συνείδηση πλέον ο εμβολιασμός” τόνισε, επ΄ευκαιρία αύριο και του ανοίγματος της πλατφόρμας των εμβολιασμών για τους 30-39 ετών. Όσο για τους ηλικιωμένους που τους δόθηκε η προτεραιότητα και ένας στους τρεις φοβούνται να κάνουν το εμβόλιο τους συνέστησε να το πράξουν άμεσα.

Η συμβουλή της για το τραπέζι του Πάσχα είναι “Το τραπέζι του Πάσχα καλό θα ήταν να γίνει με τα άτομα που διαβιούν στο ίδιο σπίτι. Δεν χρειάζεται να εξαντλήσουμε και το τελευταίο άτομο που δίνεται η δυνατότητα (εννέα σε εσωτερικούς χώρους και 11 σε εξωτερικούς). “Ο εγγονός που θα συναντήσει τη γιαγιά καλό θα είναι να τηρεί τις αποστάσεις” συμβούλεψε. “Όταν είσαι ασυμπτωματικός μεταδίδεις τον ιό. Δεν χρειάζονται αγκαλιές και φιλιά. Η ενδοοικογενειακή μετάδοση τον τελευταίο καιρό είναι εμφανής” επισήμανε. “Όταν δύο οικογένειες ενωθούν για να κάνουν μαζί Πάσχα θα πρέπει να κάνουν αμφότερες self test προηγουμένως” συνέστησε.

Πηγή: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ