Μ.Θεοδωρίδου: Περιστατικά θρομβώσεων με το εμβόλιο της AstraZeneca

 Μ.Θεοδωρίδου: Περιστατικά θρομβώσεων με το εμβόλιο της AstraZeneca

Έρευνα για 28 περιπτώσεις θρομβώσεων σε 17 εκατ. εμβολιασμούς

 

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στην καθιερωμένη ενημέρωση ανέφερε στα φαινόμενα των θρομβώσεων και την πιθανή συσχέτιση το εμβόλιο της AstraZeneca είπε ότι συνεχίζει την έρευνα για 28 περιπτώσεις σε 17 εκατ. εμβολιασμούς.

«Είναι ένα εμβόλιο που αυτού του τύπου οι αναφορές (σ.σ. για τα περιστατικά θρομβώσεων) κλονίζουν την εμπιστοσύνη.

Ο ΕΜΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι τα πλεονεκτήματα υπερτερούν από τις τυχόν παρενέργειες», είπε συγκεκριμένα και αναφέρθηκε σε 28 περιπτώσεις τέτοιου τύπου παρενεργειών σε σύνολο 17.000.000 δόσεων εμβολίων.

«Υπάρχει ένας βασικός μηχανισμός για να σκεφτούμε πώς μπορούμε να τον διαγνώσουμε και να τον αναστείλουμε», συμπλήρωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και πρόσθεσε ότι έχουν δοθεί και νέες οδηγίες προς τους επαγγελματίες υγείας.

Και συνέχισε: «Τα θρομβωτικά επεισόδια που σχετίζονται με το εμβόλιο της Astrazeneca δεν διαφέρουν από τα θρομβωτικά επεισόδια που παρατηρούνται στον γενικό πληθυσμό και δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας για να γίνει το εμβόλιο».
Η ίδια είπε ακόμα πως έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που μπορεί να γίνει έγκαιρη διάγνωση για τέτοιου είδους επεισόδια αλλά και θεραπευτική αντιμετώπιση.

«Ελπίζουμε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα μπορέσουν να δώσουν σύντομα απαντήσεις για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο της Astrazeneca για να επανέλθει η εμπιστοσύνη, καθώς είναι ένα ισχυρό όπλο».

Επιπλέον, τόνισε πως οι εμβολιασμοί επιταχύνονται, λέγοντας: «Μια κοινή παρατήρηση είναι πως ένας σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας έχει μεγάλο φόβο για τις αλλεργικές αντιδράσεις, όπως και οι γιατροί.

Αυτός ο συνδυασμός οδηγεί πολλά άτομα στο να μην εμβολιάζονται.
Ας θυμήσω ότι η μόνη περίπτωση που αντενδείκνυται ο εμβολιασμός, είναι αν ένα άτομο έχει εκδηλώσει σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση κι έχει χρειαστεί νοσηλεία.
Οι κοινές αλλεργίες, ειδικά τώρα με την άνοιξη, είτε σε φάρμακα, είτε στο καουτσούκ και το λάτεξ, δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό».

Κορωνοϊός - Απαντήσεις σε ερωτήματα για τον εμβολιασμό στο φόρουμ Annals of Internal Medicine

Εμβολιασμοί: Ανοίγει στις 2 Απριλίου η πλατφόρμα για τους πολίτες 65 – 69 ετών

Κικίλιας: Τα νοσοκομεία δέχονται πίεση - 1,5 εκατ. εμβολιασμοί εντός Απριλίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ