ΕΚΤ: Επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι το τέλος του 2017

ΕΚΤ: Επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι το τέλος του 2017
Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2017 θα συνεχιστεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οπως αναφέρει το ανακοινωθέν από τη σημερινή συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας, οι αγορές ομολόγων θα συνεχιστούν με ρυθμό 80 δισ. ευρώ το μήνα ως τα τέλη Μαρτίου του 2017.

Ωστόσο, από τον Απρίλιο του 2017 και έως το Δεκέμβριο, οι καθαρές αγορές ομολόγων θα συνεχιστούν αλλά με ρυθμό 60 δισ. ευρώ το μήνα.

Το πρόγραμμα μπορεί να συνεχιστεί και μετά το Δεκέμβριο του 2017 εάν χρειαστεί και σε κάθε περίπτωση, έως ότου το συμβούλιο της ΕΚΤ διαπιστώσει μια διατηρήσιμη προσαρμογή του πληθωρισμού που θα συνάδει με τον στόχο της.

Εάν εν τω μεταξύ επιδεινωθούν οι συνθήκες η ΕΚΤ σχεδιάζει να αυξήσει εκ νέου το πρόγραμμα σε όρους μεγέθους ή και χρονικού ορίζοντα.

Επίσης, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, στα ιστορικά χαμηλά του 0%, όπως αναμενόταν.

Αμετάβλητα παρέμειναν επίσης το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ από άλλα τραπεζικά ιδρύματα στο -0,4%.

Η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να εκτιμά ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και ακόμη χαμηλότερα επίπεδα για εκτεταμένη χρονική περίοδο, πολύ μεγαλύτερη του χρονικού ορίζοντα των αγορών ομολόγων.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη συνέντευξη Τύπου του κεντρικού τραπεζίτη της ευρωζώνης, Μάριο Ντράγκι, όπου και αναμένονται πρόσθετες διευκρινίσεις για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ