Νέα χαλάρωση των capital controls

Νέα χαλάρωση των capital controls
Νέα απόφαση στην κατεύθυνση της χαλάρωσης των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η απόφαση, που αναρτήθηκε ήδη στο ΦΕΚ, δίνει το δικαίωμα στα νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία να ανοίξουν καινούργιο τραπεζικό λογαριασμό ανεξάρτητα αν διαθέτουν κωδικό πελάτη ή όχι.

Με την ίδια απόφαση, προβλέπεται ότι μια σειρά από διεθνείς οργανισμοί (FRONTEX, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κλπ.) δεν εμπίπτουν πλέον στους περιορισμούς των capital controls.

Παράλληλα διευρύνεται ο αριθμός των θεσμών που δεν εμπίπτουν στους περιορισμούς. Σε αυτούς περιλαμβάνονται: Η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Εύξεινου Πόντου ('Black Sea Trade and Development Bank'), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ('European Bank for Reconstruction and Development'), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ('European Investment Bank'), το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την ανάπτυξη της επαγγελματικής κατάρτισης (ΕΚΑΕΚ) ('European Centre for the development of vocational training - CE.DE.FOP'), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών ('E.N.I.S.A.'), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας ('F.A.O.'), ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών - μελών της ΕΕ ('FRONTEX'), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ('I.M.F.'), ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου ('E.P.L.O.'), η Συντονιστική Μονάδα του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών ('U.N.E.P. - Μ.Α.Ρ.), η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ('U.N.H.C.R.'), το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη ('U.N.D.P.'), η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ('W.H.O.'), ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (Ί.Ο.Μ.'), ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας ('I.L.O.'), ο Διεθνής Οργανισμός Χρηματοδότησης ('I.F.C.'), η Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης ('C.E.B.') καθώς και οι διπλωματικές αποστολές και οι ξένες προξενικές αρχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ