Κατσέλη: Οι τράπεζες μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση είναι ισχυρές και φερέγγυες

Κατσέλη: Οι τράπεζες μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση είναι ισχυρές και φερέγγυες
«Οι τράπεζες στη χώρα μας, μετά και την τελευταία επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση, είναι ισχυρές και φερέγγυες και έτοιμες να ανταποκριθούν στο μεγάλο αναπτυξιακό στοίχημα της Ελλάδας για ενίσχυση των επενδύσεων και της εξωστρέφειας» ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στο διεθνές φόρουμ EU-Arab.

Η κ. Κατσέλη αναφέρθηκε στις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες σήμερα και, ειδικότερα, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα για την ενίσχυση της φερεγγυότητας των τραπεζών, τη σταδιακή επάνοδο καταθέσεων και, επομένως, τη βελτίωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

«Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύω προσωπικά ότι θα πρέπει το γρηγορότερο δυνατόν να αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά και να υπάρξει οριστική διευθέτηση για την απαραίτητη αναδιάρθρωση χρέους, ώστε να "σπάσει" ο αυτοτροφοδοτούμενος κύκλος αβεβαιότητας και έλλειψης εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα, που, σήμερα, τουλάχιστον εδράζεται σε ψυχολογικά κατά βάση κίνητρα» είπε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας.

Επίσης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με έμφαση στα επιχειρηματικά δάνεια, ώστε, μέσω κατάλληλων αναδιαρθρώσεων να υποστηριχθούν πραγματικά βιώσιμες επιχειρήσεις και να απελευθερωθούν κεφάλαια, τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα για την απορρόφηση τυχόν ζημιών, προς την πραγματική οικονομία. Μιλώντας για την ενδυνάμωση και ενίσχυση των Ευρω-Αραβικών σχέσεων, είπε ότι μπορεί να συμβάλει στην εποικοδομητική αντιμετώπιση και συναντίληψη πάνω σε κρίσιμα ζητήματα, όπως το μεταναστατευτικό, η ανάπτυξη και η ευρύτερη πολιτική ασφάλειας και σταθερότητας της περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ