Αυτοί θα πρωταγωνιστήσουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Αυτοί θα πρωταγωνιστήσουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Ξένοι θεσμικοί, Έλληνες εφοπλιστές και επιχειρηματίες αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν σχεδόν αποκλειστικά στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών που εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα.

Οι Έλληνες τραπεζίτες φαίνεται να ολοκληρώνουν σταδιακά τις επαφές τουςμε τους εν δυνάμει υποψήφιους επενδυτές, προκειμένου να συγκεντρώσουν τακεφάλαια που απαιτούνται και να οδηγήσουν τα ιδρύματα που διοικούν στην επόμενημέρα. Ποιοι τελικά θα τοποθετηθούν και σε ποια τράπεζα είναι ο άγνωστος Χ καθώςμε εξαίρεση τους εφοπλιστές οι περισσότεροι σήμερα επιχειρηματίες βρίσκονται σεδύσκολη θέση από άποψης ρευστότητας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τραπεζίτεςέχουν προσεγγίσει μεταξύ άλλων τους εφοπλιστές Νίκο Τσάκο, ΑχιλλέαΚωνσταντακόπουλο, Γιάννη Κούστα κλπ. Όμως τα περισσότερα κεφάλαια, όπωςαναφέρουν οι πληροφορίες του moneypro, έχουν άρωμα των μεγάλων πρωτευουσώντου χρήματος (Λονδίνο, Νέα Υόρκη κλπ). Τις τελευταίες ημέρες τα κορυφαίαστελέχη των τραπεζών ειδικά στο Λονδίνο έχουν συναντηθεί με εκπροσώπους τωνCarlyre Group, Kohlberg Kravis Roberts, Blackstone Group, ACC Capital τα οποίαδιαχειρίζονται κεφάλαια πάνω από 9 δισ. δολάρια το καθένα.

Συναντήσεις υπήρξαν και με εκπροσώπους των Bridgewater Alpha, Baupost,Appaloosa, Caxton Global αλλά και funds που ανήκουν στις μεγαλύτερες τράπεζεςτου πλανήτη όπως για παράδειγμα το Pai Partners (BNP Paribas) CVC Capital(Citigroup), Terra Firma Capital (Nomura), UBS Capital (UBS) Goldman SachsCapital Partner (Goldman Sachs) κλπ. Μάλιστα ένας εκ των τραπεζιτών έχεισυναντηθεί και με μικρότερα αλλά δυναμικά Private Equity funds όπως γιαπαράδειγμα το γερμανικό GIMV, τα γαλλικα Eurazeo, Ardian κλπ. Και τα τρία αυτάfunds διαχειρίζονται πάνω από 2 δισ. ευρώ κεφάλαια.

Όπως λένε πληροφορίεςΓάλλοι και Γερμανοί είναι θετικά διακείμενοι.Αυτό που εξηγούν στους ξένους θεσμικούς οι Έλληνες τραπεζίτες είναι ότι εάνκαταφέρουν να συγκεντρώσουν όλα τα κεφάλαια της ανακεφαλαιοποίησης τότε τοδημόσιο θα έχει πολύ μικρά ποσοστά στο μετοχικό κεφάλαιο της κάθε τράπεζας. Εάνμια τράπεζα δεν κατορθώσει να αντλήσει τα κεφάλαια του βασικού σεναρίου τότεαυτομάτως τίθεται σε καθεστώς «εξυγίανσης». Αυτό σημαίνει ότι οι ζημίες θαεπιμεριστούν στους μετόχους και τους ομολογιούχους και η τράπεζα θαανακεφαλαιοποιηθεί αποκλειστικά από το ΤΧΣ με κοινές μετοχές. Ένα τέτοιοενδεχόμενο δεν έχει καμία επίπτωση στους καταθέτες και τους δανειολήπτες. Ηεξίσωση φαίνεται να είναι εύκολη για δυο κυρίως τράπεζες την Eurobank και τηνAlpha bank και περισσότερο πολύπλοκη για Εθνική και Πειραιώς. Εάν όλα κυλήσουνσύμφωνα με τους σχεδιασμούς το ποσοστό του SSM μειώνεται δραματικά. Έτσι γιαπαράδειγμα στην Eurobank οι ιδιώτες θα κατέχουν το 90% των μετοχών, στην Alphaτο 75%, στην Εθνική το 57% και στην Πειραιώς το 70%.

Οι επόμενες κινήσεις των οκτώ managers

ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Μιχάλης Σάλλας και Ανθιμος Θωμοπουλος αναζητούν σε κάθεπερίπτωση το ποσό των 1,7 δισ. ευρώ από τα 2,2 δισ. ευρώ του βασικού σεναρίου.Αυτό γίνεται καθώς η τράπεζα έχει εξασφαλίσει 500 εκατ. ευρώ, τα οποία προήλθαναπό την αποδοχή της δημόσιας πρότασης με στόχο την επαναγορά ομολόγων. Εκτόςαπό τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν (σ.σ.: χθες αργά το βράδυ έκλεισε το βιβλίοπροσφορών προς τους ξένους θεσμικούς επενδυτές) η τράπεζα πρέπει να τηρήσει τοχρονοδιάγραμμα που έχει καταθέσει στην ΕΚΤ περί μείωσης των δαπανών της καιτης πώλησης διαφόρων θυγατρικών μεταξύ αυτών και της Πειραιώς Κύπρου. Αν ητράπεζα βρει το ποσό των 1,7 δισ. ευρώ τότε το Ταμείο ΧρηματοπιστωτικήςΣταθερότητας θα διατηρήσει το 30% των μετοχών από 67% που είναι σήμερα. Πηγέςτης τράπεζας αργά το απόγευμα της Πέμπτης έκαναν λόγο ακόμα και για θετικέςεκπλήξεις. Από τους Έλληνες επιχειρηματίες θεωρείται βέβαιο ότι θα ασκήσουν ταδικαιώματα τους στην τράπεζα οι παλαιοί μέτοχοι μεταξύ αυτών οι οικογένειεςΒαρδινογιάννη, Δασκαλαντωνάκη, Γκολέμη κλπ, ενώ ακούγεται ότι θα τοποθετηθείκαι ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής John Polson. Άγνωστο παραμένει ακόμα τι θακάνει το τσεχικό fund PPF.

ΕΘΝΙΚΗ

Λούκα Κατσελη και Λεωνίδας Φραγκιαδάκης πρέπει να συγκεντρώσουν1,6 δισ. ευρώ. Στην Εθνική υπάρχει το μεγάλο avantage της Finasbank η οποία θαπωληθεί εξ ολοκλήρου. Στην συνέχεια όμως θα πρέπει να πωληθούν και άλλεςθυγατρικές. Η διοίκηση της τράπεζας έχει μιλήσει με όλους τους εφοπλιστές τηςχώρας καθώς πολλοί από αυτούς είχαν τοποθετηθεί στην προηγούμενη αύξησηκεφαλαίου επί διοίκησης Αλέκου Τουρκολιά. Ο βασικός μέτοχος του ομίλου πουείναι η οικογένεια Λάτση θα ασκήσει τα δικαιώματα της. Το ίδιο εκτιμάται ότι θαπράξει και ο μεγαλομέτοχος της τράπεζας Τέλης Μυστακίδης (μεγαλομέτοχος τηςελβετικής Glencore).

EUROBANK

Οι Νίκος Καραμουζης και Φωκίων Καραβίας είναι οι τραπεζίτες πουτην επόμενη ημέρα της αύξησης θα δουν τον όμιλο που διοικούν να ανήκει σχεδόνκατά 93% στους ιδιώτες. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι βασικοί μέτοχοι(fairFax κλπ) είναι διατεθειμένοι να τοποθετήσουν τα 2,1 δισ. ευρώ που χρειάζονται.Το ΤΧΣ (εάν δεν τοποθετήσει ούτε ένα ευρώ) θα κατέχει πλέον το 7% των μετοχώνποσοστό σχεδόν ανύπαρκτο και με καμία ανάμειξη στα διοικητικά της τράπεζας. Τοβιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει την ερχόμενη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου και θακλείσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Βέβαια πληροφορίες αναφέρουν ότι τομίνιμουμ ποσό που θα πρέπει να τοποθετήσει κάποιος είναι οι 500.000 ευρώ.

ALPHA BANK

Στόχος του Βασίλη Ράπανου και του Δημήτρη Μαντζουνη είναι νασυγκεντρώσουν 2,7 δισ. ευρώ έτσι ώστε το ποσοστό το ΤΧΣ (στην περίπτωση πουδεν τοποθετήσει χρήματα) να υποχωρήσει πέριξ του 25%. Η τράπεζα θα ανοίξειβιβλίο προσφορών μετά την Eurobank. Παραδοσιακοί μέτοχοι του όμιλου εδώ καιπολλές δεκαετίες είναι η Ιωάννα Παπαδόπουλου της Παπαδόπουλος Μπισκότα και οιοικογένειες Μαρινόπουλου και Παπαλεξόπουλου. Οι βασικοί μέτοχοι της τράπεζας, ηοικογένεια Κωστόπουλου αλλά και το Qatar Fund μέσω της International bank ofQatar, θεωρείται βέβαιο ότι θα τοποθετηθούν αναλόγως.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ