Έχεις μετρητά στο στρώμα; Δες τι σου υπόσχονται για να τα βάλεις στην τράπεζα - Τι λένε στελέχη της ΤτΕ

Έχεις μετρητά στο στρώμα; Δες τι σου υπόσχονται για να τα βάλεις στην τράπεζα - Τι λένε στελέχη της ΤτΕ
Από μόνη της η δέσμευση ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές φαίνεται ότι δεν είναι αρκετή για να πείσει όσους έχουν χρήματα στα στρώματα να τα επιστρέψουν στην τράπεζα. Όσο για τα επιτόκια, επίσης δεν αποτελούν πλέον κίνητρο καθώς ακόμη και για τις προθεσμιακές καταθέσεις, βυθίστηκαν σε επίπεδα κάτω της μιας ποσοστιαίας μονάδας.

Στο τραπέζι όμως έπεσε μια πρόταση η οποία μπορεί να λειτουργήσει: όσοι έχουν λεφτά στο στρώμα, θα μπορούν να τα καταθέσουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό με "αντάλλαγμα" ότι για το ποσό που θα καταθέσουν δεν θα υπάρχουν οι περιορισμοί των capital controls. Πληροφορίες φέρνουν τις τράπεζες να διαθέτουν την κατάλληλη τεχνολογική υποδομή ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν ένα τέτοιο μέτρο. Αν για παράδειγμα κάποιος επιστρέψει στον λογαριασμό του 5.000 ή 10.000 ή 50.000 ευρώ, θα μπορεί όποτε επιθυμεί να κάνει ανάληψη μέρους ή το σύνολο αυτό του ποσού. Είναι ένα από τα μέτρα «χαλάρωσης» των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων που υποσχέθηκαν άλλωστε στην προχθεσινή συνάντησή τους ο υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας. Οριστικές αποφάσεις ακόμη δεν έχουν ληφθεί και για να λειτουργήσει ένα τέτοιο μέτρο θα πρέπει να περάσει τροποποίηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που διέπει τα capital controls. Τα κίνητρα για όσους έχουν λεφτά στο στρώμα, δεν είναι το μοναδικό μέτρο που εξετάζεται.

Μεταξύ άλλων:

• Τα αιτήματα επιχειρήσεων και επαγγελματιών για εισαγωγές αξίας έως 5.000 ευρώ θα μπορούν να διεκπεραιώνονται απευθείας από τα τραπεζικά καταστήματα και όχι κεντρικά, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

• Σχεδιάζεται η δυνατότητα ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών εντός Ελλάδας από φοιτητές εσωτερικού και στρατευμένους προκειμένου να μεταφέρουν σε αυτούς κάθε μήνα ποσό εώς 2.000 ευρώ.

• Θα διπλασιαστεί- από τα 7 στα 14 εκατ. ευρώ – το ημερήσιο όριο που δικαιούται κάθε τράπεζα για την έγκριση αιτημάτων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών για πληρωμές στο εξωτερικό παρέχοντας περαιτέρω διευκολύνσεις ενόψει των αυξημένων αναγκών για εισαγωγές το φθινόπωρο. Το ποσό, μάλιστα, θα μπορεί μάλιστα να αθροίζεται σε εβδομαδιαία βάση ανά τράπεζα.

• Εκτός capital controls κατά τις ίδιες πληροφορίες θα βρεθούν και οι προθεσμιακές καταθέσεις πολιτών και επιχειρήσεων με την μοναδική προϋπόθεση ότι τα χρήματα που θα αποδεσμευθούν να χρησιμοποιηθούν για αγορά ακινήτου. Αντίστοιχη δυνατότητα για κατ' εξαίρεση πρόωρη λήξη προθεσμιακής κατάθεσης θα δίνεται και για την κάλυψη εξόδων διαβίωσης με ανώτατο όριο τα 1800-2000 ευρώ το μήνα αρκεί ο δικαιούχος να μην έχει επαρκή διαθέσιμα σε καταθετικό λογαριασμό.

Τι λένε στελέχη της ΤτΕ για τη "χαλάρωση"

Διαψεύδει η Τράπεζα της Ελλάδος τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στα Μέσα Ενημέρωσης περί επικείμενης νέας χαλάρωσης των capital controls.

Σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος της ΤτΕ, οποιαδήποτε χαλάρωση προϋποθέτει πρώτον υποβολή αιτήματος προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την έγκριση του αιτήματος από αρμόδια επιτροπή της ΕΚΤ και τέλος έπεται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης ή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Όπως διαβεβαίωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αρμόδια πηγή της ΤτΕ, ανάλογο αίτημα προς την ΕΚΤ δεν έχει υποβληθεί.