Ντράγκι: Γιατί είπα όχι σε κούρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα

Ντράγκι: Γιατί είπα όχι σε κούρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα
Την δυνατότητα να υπαχθεί και η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αλλά και να επανέλθει η κανονική γραμμή ρευστότητας προς τις τράπεζες μετά την ολοκλήρωση της προσεχούς αξιολόγησης επισήμανε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης.

Απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή της «Καθημερινής», ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε πως τυχόν «κούρεμα» καταθέσεων θα ήταν «αντιπαραγωγικό» και «βλαβερό» την ελληνική οικονομία.

Διευκρίνισε όμως πως αυτές οι ανησυχίες δεν αφορούν τους ομολογιούχους των ελληνικών τραπεζών, οι οποίοι δεν αποκλείεται να υποστούν κάποιας μορφής bail-in στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Σε ερώτηση αν η ΕΚΤ εξετάζει ενδεχόμενο να δεχτεί και πάλι τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις, δηλαδή έξοδο των ελληνικών τραπεζών από τον ELA, ο κ. Ντράγκι εμφανίστηκε σαφώς πιο συγκρατημένος, διαμηνύοντας ξεκάθαρα πως σε περίπτωση χώρας που βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης, η Ευρωτράπεζα θέλει να δει «σταθερή και σημαντική εφαρμογή» των συμφωνηθέντων.

«Θα υπάρξουν ορόσημα τις επόμενες εβδομάδες και με βάση αυτά το Διοικητικό Συμβούλιο θα λάβει απόφαση», είπε.

Σχετικά με το αν είναι δυνατό στη συνέχεια να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο κ. Ντράγκι αποσαφήνισε πως υπάρχουν ορισμένοι όροι που θα πρέπει να ικανοποιηθούν, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατό να γίνουν αγορές ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια αξιολόγηση, αλλά και ότι θα πρέπει πρώτα να γίνει μια ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Αναφερόμενος στην ποσοτική χαλάρωση, ο κ. Ντράγκι άφησε ξεκάθαρα ενδεχόμενο επέκτασης και ενίσχυσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων και πέραν του Σεπτεμβρίου του 2016 υπό τη σκιά των εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία αλλά και της εύθραυστης ανάκαμψης στην ευρωζώνη.

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στη Φρανκφούρτη, ο κ. Ντράγκι τόνισε πως η Ευρωτράπεζα είναι διατεθειμένη να εξετάσει αλλαγές τόσο στη «διάρκεια» όσο και στο «μέγεθος» του προγράμματος αγοράς ομολόγων, που αυτή τη στιγμή έχει δύναμη πυρός 60 δισεκ. ευρώ ανά μήνα.

«Είμαστε διατεθειμένοι και ικανοί να δράσουμε, εάν χρειαστεί, χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που περιέχονται στην εντολή μας», είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας όμως πως δεν έχει ακόμα εξεταστεί ένα τέτοιο σενάριο. «Δεν είμαστε ακόμα εκεί», εξήγησε.

Ανακοίνωσε όμως πως αυξάνεται στο 33% από 25% το όριο αγορών που είχε επιβάλει στον εαυτό της η ΕΚΤ για κάθε έκδοση κρατικών ομολόγων. Η κίνηση αυτή μπορεί να προοιωνίζει αύξηση της ποσοτικής χαλάρωσης.

Παράλληλα, ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε πως η ΕΚΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις ανάπτυξης στην ευρωζώνη για την επόμενη διετία.

Για το 2015, η ΕΚΤ περιμένει ανάπτυξη 1,4%, αντί για 1,5% που προέβλεπε μέχρι σήμερα, ενώ το 2016 η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ θα ανέλθει στο 1,7% (από 1,9%). Για το 2017, η αύξηση του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 1,8%, έναντι 2% που προβλεπόταν ως σήμερα.

Ο κ. Ντράγκι επισήμανε πως η ανάκαμψη στη νομισματική ένωση «συνεχίζεται», αλλά με «βραδύτερους ρυθμούς» σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

ΠΗΓΗ: ΣΚΑΪ