ΕΚΤ: Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά φέτος

ΕΚΤ: Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά φέτος
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά φέτος, αλλά είναι πολύ νωρίς να προβλεφθεί μία σημαντική αλλαγή της τάσης του, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο μηνιαίο δελτίο της.

«Παραμένει πολύ νωρίς να διακρίνουμε ένα σημείο καμπής στη βάση του πληθωρισμού από στατιστική άποψη. Χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να γίνει πιο ισχυρό το μήνυμα μίας τέτοιας αλλαγής τάσης», αναφέρεται στο δελτίο. Τον περασμένο μήνα, η ΕΚΤ αύξησε στο 0,3% την πρόβλεψή για τον πληθωρισμό φέτος από 0% πριν, ενώ για το 2016 προβλέπει πληθωρισμό 1,5%.

Η διαπίστωση αυτή υποδηλώνει ότι η ΕΚΤ δεν θα βιασθεί να περιορίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει για την τόνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης και την αύξηση του πληθωρισμού.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει ξεκινήσει την υλοποίηση ενός προγράμματος εκτύπωσης χρήματος με την αγορά κυρίως κρατικών ομολόγων, ύψους μεγαλύτερου από 1 τρισ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να διατηρηθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2016. Πολλοί, ωστόσο, στη Γερμανία θα ήθελαν να τερματισθεί νωρίτερα το πρόγραμμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ