BOE: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,5%

BOE: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,5%
Αμετάβλητο διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Τράπεζα της Αγγλίας (BΟE) την Πέμπτη, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις για το πότε θα το αυξήσει έχουν αρχίσει να "ανεβάζουν θερμοκρασία".

Μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της BOE συμφώνησε να αφήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 0,5%. Οι αξιωματούχοι συμφώνησαν παράλληλα να διατηρήσουν το συνολικό μέγεθος του χαρτοφυλακίου ομολόγων στα 375 δισ. στερλίνες.

Η ενίσχυση της βρετανικής οικονομίας σημαίνει πως η BOE θέτει σοβαρή υποψηφιότητα να είναι η πρώτη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου που θα "κηρύξει" τη λήξη της νομισματικής πολιτικής σε περίοδο κρίσης και να αυξήσει τα επιτόκια από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας, υπό την ηγεσία του Mark Carney, θα ξεκινήσουν να αυξάνουν το επιτόκιο στις αρχές του επόμενου έτους. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η πρώτη κίνηση μπορεί να έρθει πριν τη λήξη του 2014. Λίγο μετά αναμένεται να ακολουθήσει η Fed στα μέσα του 2015.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ