ΟΤΟΕ - Στουρνάρας για τις εξελίξεις στις τράπεζες, τα "κόκκινα" δάνεια

ΟΤΟΕ - Στουρνάρας για τις εξελίξεις στις τράπεζες, τα "κόκκινα" δάνεια
Στη συνάντηση της ΟΤΟΕ με τον Διοικητή της Τρ. Ελλάδος, κ. Γ. Στουρνάρα, που έγινε τέθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν στον κλάδο

των τραπεζοϋπαλλήλων, αλλά και θέματα που αφορούν στην πορεία της Οικονομίας σε συνδυασμό με την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των αναγκών των ελληνικών νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, μέσα από τις Τράπεζες.

Στην ανακοίνωση της ΟΤΟΕ επισημαίνεται ότι ζήτησε αναλυτική ενημέρωση από τον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος, για τους σχεδιασμούς που αφορούν στις τράπεζες, για τα κόκκινα δάνεια (επιχειρηματικά και νοικοκυρών), για τις κεφαλαιακές τους ανάγκες και τις νέες απαιτήσεις που φαίνεται ότι διαμορφώνονται και τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη εξεύρεσης ικανοποιητικών λύσεων στις εκκρεμότητες που αφορούν στην Τράπεζα Αττικής, στην Πανελλήνια Τράπεζα καθώς και στις Συνεταιριστικές τράπεζες.

Η ΟΤΟΕ επισημαίνοντας την κρισιμότητα της περιόδου για την Οικονομία και τις επιχειρήσεις, για την κοινωνία και τους εργαζόμενους, αλλά και για την πορεία της χώρας, δήλωσε παρούσα με τις θέσεις της και ζήτησε τακτική ενημέρωση από τον κ. Στουρνάρα, για όλες τις εξελίξεις που αφορούν στο Τραπεζικό Σύστημα.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος απαντώντας στην αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ, επεσήμανε, ότι πρέπει να γίνουν πολλές και σωστά σχεδιασμένες ενέργειες από τις Τράπεζες, προκειμένου να ξεπεραστούν οι τρέχουσες ανάγκες. Συγκεκριμένα:

• Στο θέμα των κόκκινων δανείων, δήλωσε ότι έχει δημιουργηθεί ομάδα εργασίας που συνεργάζεται με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομίας και αναμένεται νομοθετική ρύθμιση από την Κυβέρνηση, ενώ δήλωσε ότι κάθε τράπεζα οφείλει να αντιμετωπίσει η ίδια τα κόκκινα δάνεια που την αφορούν και να συνεργάζεται με τις άλλες τράπεζες για τον τρόπο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, που τις αφορούν από κοινού.

• Η Τράπεζα Ελλάδος θεωρεί, ότι τα ¾ των επιχειρήσεων είναι βιώσιμες, πρέπει να στηριχθούν και οι τράπεζες να αναζητήσουν αποτελεσματικούς τρόπους παροχής ρευστότητας, επισημαίνοντας ότι η Τράπεζα Ελλάδος επεξεργάζεται και κίνητρα προς τις επιμέρους τράπεζες για το σκοπό αυτό.

• Σε ό,τι αφορά στις τράπεζες Αττικής και Πανελλήνια, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε, ότι περιμένει να υλοποιηθούν και να παράγουν θετικά αποτελέσματα οι προσπάθειες και οι σχεδιασμοί των δύο τραπεζών και σε ό,τι αφορά στις Συνεταιριστικές επεσήμανε ότι αναζητούνται οι καλύτεροι δυνατοί τρόποι αντιμετώπισής του θέματος, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι τον πρώτο λόγο έχουν οι πρωτοβουλίες στήριξης από τις ίδιες τις τράπεζες.

• Τα αναμενόμενα νέα stress tests, που θα πραγματοποιηθούν στις συστημικές τράπεζες, έχουν στόχο να εξασφαλίσουν ακόμα περισσότερο τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και να το θωρακίσουν διαχρονικά, γεγονός που θα προσδώσει μεγαλύτερη σιγουριά στις τράπεζες, με κύριο στόχο τον οποίο πρέπει να προτάξουν, την συμβολή τους στην οικονομία και στην ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα, ότι σε κάθε περίπτωση οι καταθέσεις σε όλες οι τράπεζες είναι απόλυτα ασφαλείς.

• Τέλος, εκτίμησε, ότι οι εξελίξεις στις τράπεζες και η εν γένει πορεία τους, δεν συνηγορούν σε περαιτέρω πιέσεις στην εργασία και στα εργασιακά δικαιώματα.

Η ΟΤΟΕ ζήτησε και ο κ. Στουρνάρας συμφώνησε, να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των δύο πλευρών εντός τους Σεπτεμβρίου, για νέα ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων ανάλογα με τις εξελίξεις στις τράπεζες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ