Νέα απειλή για τις τράπεζες: στο «κόκκινο» και τα ρυθμισμένα δάνεια

Νέα απειλή για τις τράπεζες: στο «κόκκινο» και τα ρυθμισμένα δάνεια
Εκτός από το υψηλό ποσοστό των δανείων που έχουν σταματήσει να εξυπηρετούνται, οι τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν μια ακόμη απειλή: το γεγονός ότι βγαίνουν σε καθυστέρηση ακόμη και τα δάνεια που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση. Πώς σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν αυτή την απειλή;

Της Έφης Καραγεώργου.

Τα «κόκκινα» δάνεια είναι το κλειδί για τα αποτελέσματα που θα δείξει η πανευρωπαϊκή άσκηση των stress test σε ότι αφορά τις αντοχές των ελληνικών τραπεζών. Μόλις ένα μήνα πριν, η ΤτΕ ανακοίνωσε ότι οι 4 συστημικές τράπεζες –Πειραιώς, Alpha, Εθνική και Eurobank- χρειάζονταν 6,38 διs ευρώ, σύμφωνα με το βασικό σενάριο. Ήδη οι τράπεζες Alpha και Πειραιώς ολοκλήρωσαν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 1,2 δις και 1,75δις ευρώ αντίστοιχα, και υπερκάλυψαν τις ανάγκες τους (262εκ ευρώ η πρώτη και 425 εκατ ευρώ η δεύτερη).

Η Eurobank βρίσκεται σε διαδικασία αύξησης για ποσό 3δις ευρώ, ενώ η Εθνική σκοπεύει να καλύψει τα 2,18δις ευρώ, μέσω πωλήσεων θυγατρικών και assets. Τώρα τα τραπεζικά επιτελεία έχουν ανασκουμπωθεί, για να περάσουν με επιτυχία και τα κρίσιμα τεστ αντοχής που θα διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) στις 124 συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης και τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν στα τέλη του έτους. Και εκείνο που απασχολεί τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, περισσότερο και από το υψηλό ποσοστό των καθυστερήσεων –που στο σύνολο του 2013 ξεπερνά, σύμφωνα με πληροφορίες το 35%- είναι η συχνότητα με την οποία «σκάνε» εκ νέου τα ήδη ρυθμισμένα δάνεια.

Εστιάζουν λοιπόν, στο πως θα περιοριστεί ο αριθμός των ρυθμισμένων δανείων, που «κοκκινίζουν» σε διάστημα 3-6 μήνες μετά την ρύθμιση. Στην κατεύθυνση αυτή θα βοηθήσει και ο Κώδικας Δεοντολογίας, ώστε να προχωρήσουν πιο μαζικά οι ρυθμίσεις, που οποίες θα είναι προσαρμοσμένες στις οικονομικές δυνατότητες του κάθε δανειολήπτη. Συνεπώς το επόμενο τρίμηνο είναι καθοριστικής σημασίας για το αποτέλεσμα που θα δείξουν οι πανευρωπαϊκές ασκήσεις αντοχής για τις ελληνικές τράπεζες. Βασική επιδίωξη των ειδικών μονάδων διαχείρισης προβληματικών δανείων, που έχουν συστήσει οι τράπεζες, είναι να επαναφέρουν σε τροχιά εξυπηρέτησης όσο το δυνατόν περισσότερα «κόκκινα» δάνεια, ρυθμισμένα και μη.

Στόχος είναι να περιορίσουν κατά 30% την άνοδο των καθυστερήσεων, άσκηση που στην πράξη είναι ιδιαίτερα δύσκολη, με δεδομένη την οικονομική δυσπραγία, μεγάλης μερίδας των δανειοληπτών. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η μεθοδολογία και οι παραδοχές στις οποίες θα στηριχθεί η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που θα διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε συνεργασία με την EBA, θα έχει ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ