Πόσα λεφτά ψάχνουν (πάλι) οι τράπεζες και που θα τα βρουν

Πόσα λεφτά ψάχνουν (πάλι) οι τράπεζες και που θα τα βρουν
Πλησιάζει η ώρα της επίσημης ανακοίνωσης των ευρημάτων του ελέγχου της Blackrock. Ήδη, από χθες έχουμε μια πρώτη εικόνα για το πόσα χρήματα θα χρειαστούν οι τράπεζες, όλες μαζί και η καθεμία ξεχωριστά. Και ήδη, αναζητούνται οι τρόποι για τη  εξεύρεση αυτών των κεφαλαίων. Πώς θα γίνει; Ακόμη και με πώληση θυγατρικών…

της Έφης Καραγεώργου

Τα «κόκκινα» δάνεια, που πλησιάζουν τα 70δις ευρώ (σε συνολικά υπόλοιπα 218δις ευρώ), δημιούργησαν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες στις 4 συστημικές τράπεζες ύψους 5 δισ ευρώ.

Αυτόν τον λογαριασμό έβγαλε ο έλεγχος της BlackRock για τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι συστημικές τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες Alpha και Πειραιώς είναι σε καλύτερη θέση, καθώς εμφανίζουν σχεδόν μηδενικές κεφαλαιακές ανάγκες, ενώ το υπόλοιπο ποσό μοιράζεται στις άλλες δύο τράπεζες την Eurobank και την Εθνική.

Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μετά την συνάντηση της Τρόικας με τον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος, καθώς οι δανειστές θα πρέπει να δώσουν την έγκριση τους.

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ανοίγει ο δρόμος για να κατατεθεί στη Βουλή ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, να περάσουν δηλαδή και πάλι σε ιδιωτικά χέρια.

Στις χθεσινές συναντήσεις που είχαν στελέχη των συστημικών τραπεζών με την Τράπεζα Ελλάδος, ανακοινώθηκε σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα ξεχωριστά το ύψος των κεφαλαιακών του αναγκών.

Παράλληλα συζητήθηκε η διαδικασία για δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου (πωλήσεις θυγατρικών όπως ασφαλιστικές, ξενοδοχειακές, μονάδες εξωτερικού κλπ), ώστε να εξοικονομηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια από τη διαχείριση στοιχείων του ενεργητικού και να μην αντληθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο διαθέτει «μαξιλάρι» ύψους 10δις ευρώ.

Οι ενέργειες για τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου περιγράφονται αναλυτικά στα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχουν καταθέσει οι συστημικές τράπεζες στην ΤτΕ, την ΕΚΤ και στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Σημειώνουμε ότι στην διαγνωστική μελέτη της Blackrock αποτυπώνεται η πλήρης εικόνα των συστημικών τραπεζών, δηλαδή τα κεφάλαια τους, οι θυγατρικές τους, τα λειτουργικά κόστη και κυρίως τα επισφαλή δάνεια.

Τα κόκκινα δάνεια, είναι αυτά που δημιουργούν και τις μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες, καθώς το 2013, έκλεισαν στο 31% (σχεδόν 70δις ευρώ τα κόκκινα δάνεια σε συνολικό χαρτοφυλάκιο 220δις ευρώ), και εκτιμάται περαιτέρω άνοδος τους στο 35% μέσα στο 2014.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ