Ζητούνται μνηστήρες για την Eurobank– το χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποίησης

Ζητούνται μνηστήρες για την Eurobank– το χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποίησης
Επί τάπητος έχει τεθεί το ζήτημα ιδιωτικοποίησης της Eurobankμε στόχο η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος –σήμερα ανήκει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε ποσοστό 98%- να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2014. Τα σενάρια για την αύξηση κεφαλαίου και το discount.

Της Έφης Καραγεώργου.

Η ιδιωτικοποίηση της Eurobank είναι πρώτη στην ατζέντα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και μάλιστα πρέπει να επιτευχθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014.

Η τράπεζα χρειάζεται –χωρίς το λογαριασμό της BlackRock- 2 δις ευρώ κεφάλαια και θα τα αντλήσει με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Μάλιστα το Ταμείο θα διατηρήσει ως το τέλος την δυνατότητά του να συμμετέχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, καλύπτοντας ακόμη και το σύνολο των αναγκών της τράπεζας ανάλογα με το επενδυτικό ενδιαφέρον και τις τρέχουσες τότε συγκυρίες.

Χθες ο πρόεδρος του ΤΧΣ κ. Χρήστος Σκλαβούνης, διευκρίνισε κάποια πράγματα για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της Eurobank, σημειώνοντας πως: «στόχος δεν είναι να γίνει η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank σε χαμηλή τιμή, εμείς δεν πουλάμε την συμμετοχή μας» (που είναι 98%). Και συνέχισε σε ότι αφορά την έλευση στρατηγικού επενδυτή στην τράπεζα, λέγοντας ότι: έχουμε ζητήσει από την τρόικα να υπάρξει ευρύτερη έννοια του όρου στρατηγικός επενδυτής, καθώς οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να είναι ξένες τράπεζες αλλά και funds.

Βέβαια για να προχωρήσει η δεύτερη φάση –των επανα-ιδιωτικοποιήσεων των τεσσάρων τραπεζών- το ΤΧΣ ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέο νομοθετικό πλαίσιο μέχρι το τέλος του χρόνου (και πριν από την έκθεση της BlackRock). Το πλαίσιο αυτό θα αποτελέσει τον «οδηγό» για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank και θα διευθετήσει όλες τις εκκρεμότητες.

Και στις εκκρεμότητες περιλαμβάνονται και τυχόν νομικά ζητήματα που ενδεχομένως θα προκύψουν –στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank- σε σχέση με την τιμή διάθεσης των μετοχών και το discount.

H διοίκηση του ΤΧΣ επιδιώκει να έχει νομοθετική κάλυψη, ανάλογη με αυτή που απολαμβάνουν οι επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις αλλά και να έχουν την απαραίτητη κάλυψη υπό το «βάρος της ευθύνης που αναλογεί στους ώμους του Ταμείου».

Σύμφωνα και με τη διευθύνουσα σύμβουλο του ΤΧΣ κ. Αναστασία Σακελλαρίου, επιδίωξη είναι η νέα κεφαλαιακή ενίσχυση της Eurobank να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους αλλά και να μην υπάρχουν νομικά ζητήματα που προκύπτουν από τα επίπεδα της χρηματιστηριακής τιμής.

Και παραδέχθηκε πως «υπάρχει ενδιαφέρον για την Eurobank», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις πληροφορίες ότι ανάμεσα στους υποψήφιους επενδυτές περιλαμβάνονται το καναδικό Fairfax, το Apollo και η κοινοπραξία Eaglevale (στην οποία μετέχει η Rothschild, το Third Point και ο γαμπρός του Μπιλ Κλίντον, Μαρκ Μεζβίνσκι).

Προς το παρόν όμως τα επίπεδα των τιμών για τις μετοχές της Eurobank, βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνες που αγόρασε το ΤΧΣ.

Ενώ απάντηση στο ερώτημα ποιο θα είναι ένα εύλογο discount για την πώληση του 20%-25% της Eurobank στον στρατηγικό επενδυτή, δεν δόθηκε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ