Χαμός από email απατεώνων σε πελάτες τραπεζών

 Χαμός από email απατεώνων σε πελάτες τραπεζών
«Έχετε υπερβεί τον επιτρεπόμενο αριθμό προσπαθειών για την ενεργοποίηση της κάρτας στην υπηρεσία Verified by Visa και για δική σας ασφάλεια η κάρτα σας έχει μπλοκαριστεί».


Αυτό είναι ένα από τα ηλεκτρονικά μηνύματα που δέχθηκαν τις τελευταίες ημέρες πελάτες συγκεκριμένης τράπεζας με στόχο την υφαρπαγή των προσωπικών τους δεδομένων και κωδικών από «διαδικτυακούς απατεώνες». Αν κάποιος έκανε το λάθος και κλικαρε στο link του email παραπεμπότανε σε μια ιστοσελίδα (σ.σ. η οποία μπλοκαρίστηκε) που του ζητούσε πληκτρολογήσει τα στοιχεία της κάρτας του, δήθεν για να ενεργοποιηθεί ξανά.

Με αφορμή ότι πελάτες τραπεζών εξακολουθούν να δέχονται παραπλανητικά μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και οι τράπεζες μέλη της, παράλληλα με τα μέτρα ασφαλείας που οι ίδιες οι τράπεζες λαμβάνουν, υπενθυμίζουν ξανά και συνιστούν προς όλους τους πελάτες της Ηλεκτρονικής Τραπεζικής τα εξής:


- Μην αποκαλύπτετε ποτέ και σε κανέναν τους προσωπικούς σας κωδικούς.
Σε περίπτωση που υποπτεύεστε διαρροή του κωδικού πρόσβασής σας επικοινωνήστε άμεσα με την Τράπεζά σας.


- Αγνοείστε «ύποπτα» e-mail με τα οποία σας ζητούνται προσωπικά σας στοιχεία (αριθμός λογαριασμού, μυστικοί προσωπικοί κωδικοί, ονοματεπώνυμο κ.α.) ή περιέχουν συνδέσμους (links) σε «άγνωστες» ιστοσελίδες.

Οι Τράπεζες δεν πρόκειται για κανένα λόγο να σας ζητήσουν τα προσωπικά σας στοιχεία μέσω e-mail ή τηλεφώνου. Για τον λόγο αυτό να διαγράφετε τα e-mail αυτά ως πλαστά και να αγνοείτε αντίστοιχες πιθανές τηλεφωνικές κλήσεις.
- Βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στη σωστή διεύθυνση της τράπεζάς σας.


Μην συνδεθείτε ποτέ με την ιστοσελίδα της τράπεζάς σας μέσω εξωτερικού συνδέσμου (link) που σας παρέχει κάποιος τρίτος και ιδιαίτερα μέσω e-mail. Βεβαιωθείτε ότι στην ιστοσελίδα Ηλεκτρονικής Τραπεζικής της Τράπεζάς σας εμφανίζεται το εικονίδιο με το «λουκέτο» μέσω του οποίου μπορείτε ανοίγοντάς το με διπλό κλικ, να επιβεβαιώσετε ότι βρίσκεστε στο ασφαλές περιβάλλον της Τράπεζάς σας.


- Ρυθμίστε το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή σας και το πρόγραμμα antivirus που χρησιμοποιείτε, ώστε να ενημερώνονται αυτόματα.
Αν δε γνωρίζετε πώς να το κάνετε συμβουλευτείτε τον προμηθευτή του υπολογιστή σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ