Πώς θα μειωθούν οι τιμές για κλήσεις μεταξύ κινητών

Πώς θα μειωθούν οι τιμές για κλήσεις μεταξύ κινητών
Σημαντικές μειώσεις των τιμών κλήσεων προς κινητά τηλέφωνα, προς όφελος του καταναλωτή αναμενεται να επιφέρει το νέο Σχέδιο Μέτρων αναφορικά με την Αγορά Τερματισμού Κλήσεων σε Κινητά Δίκτυα (αγορά 7 της Σύστασης της ΕΕ),που κοινοποίησε η ΕΕΤΤ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το τέλος τερματισμού είναι το ποσό που καταβάλλει ένας τηλεπικοινωνιακός πάροχος σε κάποιο άλλο δίκτυο για τις κλήσεις που πραγματοποιούνται από έναν συνδρομητή του πρώτου σε κάποιον του δεύτερου. Αυτή τη στιγμή, το τέλος τερματισμού είναι στα 4,95 ευρωλεπτά ανά λεπτό κλήσης. Ομως, η ΕΕΤΤ, προτείνει το τέλος να μειωθεί σταδιακά μέσα στο 2012 και από την 1/1/2013 να διαμορφωθεί στα 1,03 ευρωλεπτά, ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές τάσεις.

Η προτεινόμενη ρύθμιση εκτιμάται ότι θα επιφέρει και συνολική μείωση των τιμών κλήσεων προς κινητά τηλέφωνα, προς όφελος του καταναλωτή. Ειδικότερα, για το δίκτυο του ΟΤΕ, το οποίο βρίσκεται υπό ρύθμιση, η μείωση της τιμής των κλήσεων προς κινητά θα ξεπερνά το 45%, γεγονός που θα εξοικονομήσει για τους συνδρομητές περισσότερα από 45 εκατομμύρια ευρώ για το 2013

Σύμφωνα με το σχεδιο, γράφει το imerisia.gr ως πάροχοι με Σημαντική Ισχύ στη σχετική Αγορά, ορίζονται οι εταιρίες COSMOTE, VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ και WIND. Οι προτεινόμενες από την ΕΕΤΤ ρυθμιστικές υποχρεώσεις για τους ανωτέρω παρόχους κινητής τηλεφωνίας είναι η τιμολόγηση με βάση το κόστος, η παροχή διασύνδεσης και πρόσβασης, ο λογιστικός διαχωρισμός, η διαφάνεια και η αποφυγή συμπεριφορών διακριτικής μεταχείρισης.

Στο Σχέδιο Μέτρων προτείνονται σημαντικές μειώσεις των τελών τερματισμού σε κινητά δίκτυα μέχρι και 80% σε διάστημα οκτώ μηνών. Οι προτεινόμενες μειώσεις του κοινού τέλους τερματισμού των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας με τελική τιμή-στόχο τα 1,03 ευρωλεπτά την 1η Απριλίου 2013 είναι οι εξής:

- Ιούλιος 2012 η τιμή είναι 4,95 ευρωλεπτά ανά λεπτό κλήσης.

- 01/08/2012 προτεινόμενη τιμή 3,60 (ευρωλεπτά).

- 01/11/2012 προτεινόμενη τιμή 2,30 (ευρωλεπτά)

- 01/04/2013 προτεινόμενη τιμή 1,03 (ευρωλεπτά)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ