Τι θα κόψουν σε μισθούς και συντάξεις - Πόσοι θα απολυθούν

Τι θα κόψουν σε μισθούς και συντάξεις - Πόσοι θα απολυθούν
Τις ...τεχνικές λεπτομέρειες που όμως θα καταδείξουν και μέγεθος της ζημιάς που θα γίνει στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό αναμένεται να πληροφορηθούν σήμερα εργαζόμενοι και συνταξιούχοι. Στο τραπέζι παραμένει η φόρμουλα βάσει της οποίας θα ψαλιδιστούν οι επικουρικές συντάξεις, το ακριβές ποσοστό περικοπής του βασικού μισθού, το μέλλον των κλαδικών συμβάσεων αλλά και οι λεγόμενες ωριμάνσεις. Απομακρύνεται το ενδεχόμενο κατάργησης 13ου και 14ου μισθού αν και μένει να φανεί αν θα υπάρξουν πλαφόν και σε αυτό το ζήτημα.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα υπάρξει μείωση του βασικού μισθού από τα 750 ευρώ περίπου στα 600 ευρώ (ή περίπου 500 ευρώ αν αφαιρεθούν φόροι και ασφαλιστικές εισφορές). Το ζήτημα είναι:

• Αν η μείωση θα είναι γενική ή αν εφαρμοστούν γεωγραφικά κριτήρια ούτως ώστε ο μισθός να ισχύσει μόνο σε περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργίας

• Αν η μείωση του βασικού μισθού θα συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα μιλάμε για γενικευμένη μείωση μισθών.

• Αν θα υπάρξει πάγωμα αποδοχών για μια 3ετία και –το κυριότερο- τι θα γίνει με τη μετενέργεια των κλαδικών συμβάσεων.

Νέοι φόροι δεν αναμένεται να υπάρξουν ενώ και το ενδεχόμενο αύξησης των αντικειμενικών αξιών που είχε ζητηθεί και από το ΔΝΤ φαίνεται να απομακρύνεται (τουλάχιστον γλιτώνουμε την αύξηση κατά 33% στο χαράτσι μέσω ΔΕΗ). Συμφωνήθηκε όμως μείωση των δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ που ισοδυναμεί με περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Αναμένονται μειώσεις στην φαρμακευτική δαπάνη, στον προϋπολογισμό των δήμων αλλά και 15.000 απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να καλυφτεί το κενό που άφησε η αποτυχία του μέτρου της εφεδρείας,

Στο ζήτημα των επικουρικών συντάξεων τρία είναι τα ανοικτά ζητήματα:

1. Το κατώτατο πλαφόν από το οποίο θα ξεκινήσει η περικοπή των επικουρικών (150 ευρώ είναι το χειρότερο σενάριο και 300 ευρώ το καλύτερο)

2. Το ποσοστό της μείωσης και

3. Το αν η περικοπή θα είναι οριζόντια ή αν θα ληφθούν υπόψη τα ευρήματα των αναλογιστικών μελετών