Σπίρτζης: Tο 2020 θα είναι έτοιμο να παραδοθεί το μετρό της Θεσσαλονίκης

Σπίρτζης: Tο 2020 θα είναι έτοιμο να παραδοθεί το μετρό της Θεσσαλονίκης
Απόδειξη του γεγονότος ότι το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης προχωράει χαρακτήρισε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, την ολοκλήρωση της διάνοιξης της πρώτης σήραγγας στη βασική γραμμή του μετρό, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Αυτό δείχνει ότι το έργο προχωράει, σε αντίθεση με όσα μέχρι πρόσφατα ακούγαμε από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε έναν με ενάμιση μήνα θα ολοκληρωθεί και η επόμενη σήραγγα, επομένως φεύγουν οι μετροπόντικες από το έργο της κύριας γραμμής του μετρό και πηγαίνουν να αρχίσουν το έργο της επέκτασης για Καλαμαριά. Τέλη Μαρτίου, αρχές Απρίλη, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για τα έργα τού πολιτικού μηχανικού, θα είναι ολοκληρωμένο και θα συνεχιστεί η κατασκευή του έργου για τα επόμενα τμήματα που χρειάζονται να γίνουν» ανέφερε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του έργου, σημείωσε ότι για η κύρια γραμμή με την επέκταση για Καλαμαριά είναι εξασφαλισμένη, επομένως, όπως επανέλαβε, «αυτό το κομμάτι το 2020 θα είναι έτοιμο να παραδοθεί προς χρήση στους Θεσσαλονικείς και το 2019 θα ξεκινήσει η δοκιμαστική χρήση».

Από εκεί και πέρα, συνέχισε ο υπουργός, «κύριο μέλημάς μας είναι να προχωρήσουμε μια νέα γενιά έργων και μέσα στα έργα αυτά εντάσσονται τα έργα σταθερής τροχιάς, όπως είναι οι επεκτάσεις του μετρό, ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα». Για τη χρηματοδότηση αυτών των έργων, εξήγησε, «έχουμε ξεκινήσει συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης» και «είμαστε σε πολύ καλό δρόμο για να βρούμε αυτά τα χρήματα, να ξεκινήσουμε και την ωρίμανση του έργου, αλλά και να ξεκινήσουμε διαγωνισμούς σε λίγους μήνες για να προχωρήσουν τα έργα του μετρό».

Ο κ. Σπίρτζης χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επέκταση του μετρό «κυρίως στις δυτικές συνοικίες, στις φτωχογειτονιές της Θεσσαλονίκης», ενώ χαρακτήρισε πιο εύκολη την επέκταση από την Καλαμαριά προς το αεροδρόμιο, καθώς ένα μεγάλο τμήμα πιθανόν να μην είναι υπόγειο, αλλά υπέργειο.

Αναφορικά με την υπόθεση των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, είπε πως «στον οργανισμό, που έχει στην ευθύνη τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, δεν έχουν λείψει τα χρήματα» και τόνισε: «Δίνονται απλόχερα χρήματα στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης και είναι απαράδεκτο να έχουμε δώσει την τελευταία δεκαετία ένα δισ. και να προσφέρεται αυτό το κακό προϊόν στους πολίτες της Θεσσαλονίκης και ποιοτικά και ποσοτικά».

Η συνέντευξη δόθηκε στην Αλ. Χατζηγεωργίου