Στην κατάψυξη η χώρα το Σαββατοκύριακο

Στην κατάψυξη η χώρα το Σαββατοκύριακο
Λίγες ημέρες μετά το πρώτο «κύμα» του χιονιά που ταλαιπώρησε την κεντρική και νότια Ελλάδα οι μετεωρολόγοι, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αναμένουν σημαντική επιδείνωση του καιρού από το νέο βαρομετρικό χαμηλό που θα πλήξει τη χώρα από το απόγευμα της Πέμπτης, με τα φαινόμενα να είναι έντονα αρχικά στη Βόρεια Ελλάδα και στη συνέχεια σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Στρατή Βουγιούκα «την Πέμπτη θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες στη Δυτική Ελλάδα, στο νότιο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Μετά το μεσημέρι φαίνεται ότι όλα αυτά τα φαινόμενα θα ενταθούν σημαντικά στις περιοχές που ήδη θα εκδηλώνονται και θα επεκταθούν σε ολόκληρη τη χώρα. Παράλληλα επειδή θα αρχίσει να εισέρχεται η πολύ ψυχρή αέρια μάζα από τα βόρεια σύνορα θα έχουμε γρήγορα χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλές. Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα αγγίξουν τους 10 βαθμούς Κελσίου στη Βόρεια Ελλάδα και τους 16 με 18 στη Νότια. Θα υπάρχει μία βίαιη εισβολή αέριων μαζών Αρκτικής προέλευσης.

Το μεσημέρι της Παρασκευής από τους 10 βαθμούς Κελσίου οι μέγιστες θερμοκρασίες θα είναι κάτω από το μηδέν. Μέχρι τις βραδινές ώρες θα έχουμε αρνητικές θερμοκρασίες από τη Στερεά Ελλάδα και βορειότερα οι οποίες σε πολλές περιοχές θα είναι διψήφιες αρνητικές.

Θα έχουμε χιονοπτώσεις στη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα και έντονες καταιγίδες στο Αιγαίο. Επειδή οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές θα υπάρξει πυκνή χιονόστρωση.

Μετά το μεσημέρι χιονοπτώσεις θα αρχίσουν να εκδηλώνονται και νοτιότερα. Προς το βράδυ θα χιονίσει σε πεδινές περιοχές της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν το Σάββατο και την Κυριακή κυρίως στην Ανατολική και Νότια χώρα.

Από την κεντρική Στερεά και βορειότερα θα έχουμε ολικό παγετό το Σαββατοκύριακο. Ενδέχεται να σπάσουν κάποια θερμοκρασιακά ρεκόρ κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Σε όλες τις περιοχές της χώρα η αίσθηση του ψύχους θα είναι πολύ χαμηλότερη. Υπάρχει το ενδεχόμενο μετά από πολλά χρόνια να χιονίσει σε πεδινά τμήματα της δυτικής Πελοποννήσου.

Στη Θεσσαλονίκη θα υπάρξει χιόνι κυρίως την Παρασκευή με χιονόστρωση. Η θερμοκρασία θα πέσει στους -6 βαθμούς Κελσίου. Το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία φαίνεται να μην ανεβαίνει πάνω από το -5 μέσα στην πόλη και πάνω από το -9 στις γύρω περιοχές.

Στην Αττική την Παρασκευή θα υπάρξουν βροχές και καταιγίδες από τα ξημερώματα και μέχρι τις μεσημεριανές ώρες η θερμοκρασία θα έχει συνεχή πτώση. Στα βόρεια προάστια θα χιονίσει από τις βραδινές ώρες. Το Σαββατοκύριακο θα υπάρξουν χιονοπτώσεις σε όλη την Αττική. Η θερμοκρασία στο κέντρο και στα νότια της Αθήνας θα είναι φτάσει στη μέγιστη τιμή οριακά πάνω από το μηδέν. Στα βόρεια, δυτικά και ανατολικά προάστια η θερμοκρασία θα είναι υπό του μηδενός».

Κατά τον Γιάννη Καλλιάνο μάλιστα, είναι πιθανό σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας ο υδράργυρος να πέσει μέχρι και τους -20 ή -22 βαθμούς Κελσίου: «Δεν θυμάμαι ποτέ μια τόσο βίαιη κατάβαση ψυχρών αερίων μαζών από τον βόρειο πόλο προς την περιοχή μας η οποία θα ρίξει τον υδράργυρο σε τέτοια επίπεδα που για παράδειγμα σε ορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας να αγγίξει τους -20 με -22 ℃ (!!!)», έγραψε στο προφίλ του στο facebook.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Συνιστά επίσης στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:
Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
• Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
• Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
• Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
• Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Αν μετακινούνται πεζή :
• Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)