Γκέιτς: 1 δισ. δολάρια στο Ταμείο αντιμετώπισης κλιματικών αλλαγών

Γκέιτς: 1 δισ. δολάρια στο Ταμείο αντιμετώπισης κλιματικών αλλαγών
Το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σκοπεύει να διαθέσει μέσα στα επόμενα 20 χρόνια ο Bill Gates, σε συνεργασία με 19 ακόμα επενδυτές, για τη δημιουργία ενός Ταμείου που στόχο θα έχει την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τις κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη μας.

Το Breakthrough Energy Ventures θα επενδύει σε τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί για την «μείωση των εκπομπών ρύπων κατά τουλάχιστον μισό γιγατόνο». Το Ταμείο, στο οποίο θα συμμετέχουν επίσης ο ιδρυτής της εταιρείας Alibaba Jack Ma, ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος, Richard Branson και ο ιδιοκτήτης της Amazon, Jeff Bezos ξεκίνησε επίσημα τις λειτουργίες του σήμερα και αναμένεται να αρχίσει να κάνει επενδύσεις στις αρχές του 2017. Κύριος στόχος θα είναι η μείωση των εκπομπών ρύπων για την αντιμετώπιση του φαινόμενου του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού περιοδικού Wired, ο Gates υποστηρίζει ότι η ομάδα είναι ανοιχτή σε πιθανές επενδύσεις.

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορείς να διαθέσεις 50 εκατομμύρια δολάρια και να περιμένεις δύο χρόνια και τότε θα ξέρεις τι έχεις. Στο χώρο της ενέργειας κάτι τέτοιο δεν ισχύει», δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε εταιρείες οι οποίες θα βοηθήσουν ώστε η επόμενη γενιά να έχει αξιόπιστη, οικονομικά προσιτή και χωρίς ρύπους, ενέργεια».

Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του το Wired, η σύσταση του Ταμείου έρχεται μετά τις δηλώσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος πρόσφατα εξέφρασε τον σκεπτικισμό του σχετικά με το κατά πόσο η κλιματική αλλαγή είναι «πραγματική» καθώς και μετά το σύμφωνο για τις κλιματικές αλλαγές -το οποίο είχε υπογραφεί μετά από διάσκεψη του ΟΗΕ στο Παρίσι- και στόχο έχει να σταματήσει η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Το Ταμείο θα αποτελεί συνέχεια του Breakthrough Energy Coalition το οποίο ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2015 και απαρτίζεται από μια ομάδα ιδιωτών επενδυτών, μεταξύ των οποίων και ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg.