Πως αντέδρασαν τα γερμανικά κόμματα στην 4η υποψηφιότητα της Μέρκελ

Πως αντέδρασαν τα γερμανικά κόμματα στην 4η υποψηφιότητα της Μέρκελ
Ανάμεικτες αντιδράσεις προκάλεσε στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας η απόφαση της Άγκελα Μέρκελ να θέσει για τέταρτη φορά υποψηφιότητα για το αξίωμα της καγκελαρίου.

Η μόνη πολιτική δύναμη που της παρέχει αμέριστη στήριξη είναι το ίδιο της κόμμα. Με σημερινές τους δηλώσεις μέλη του προεδρείου των Χριστιανοδημοκρατών χαιρετίζουν την απόφασή της, προβάλλοντας την εμπειρία που έχει αποκτήσει ως καγκελάριος και η οποία είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Από την άλλη πλευρά συγκρατημένοι εκφράζονται εκπρόσωποι του αδελφού κόμματος Χριστιανοκοινωνική Ένωση της Βαυαρίας. Αν και σημειώνουν ότι είναι καλό που έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο, αποφεύγουν να δηλώσουν ότι θα τη στηρίξουν.

Κανένα σχόλιο δεν υπάρχει από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών σε ό,τι αφορά την απόφαση Μέρκελ να θέσει για τέταρτη φορά υποψηφιότητα. Ηγετικά στελέχη δηλώνουν απλώς ότι δεν είναι πλέον ακατανίκητη και ότι μπορεί να ηττηθεί στις επόμενες εκλογές. Ως προς το πρόσωπο που θα ηγηθεί του κόμματος τους σε αυτές τις εκλογές τηρούν όμως σιγή.

Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης το Die Linke δηλώνει ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αποτρέψει μια νέα θητεία της Μέρκελ ενώ διχασμένοι εμφανίζονται οι Πράσινοι. Σύμφωνα με τη συμπρόεδρο του κόμματος, Σιμόνε Πέτερ, ο προεκλογικός αγώνας των Πρασίνων θα στραφεί ενάντια στην «καταστροφική πολιτική λιτότητας» της καγκελάριου και την αυξανόμενη ανισότητα στην Ευρώπη και υπέρ μιας πολιτικής αλλαγής στη Γερμανία. Από την άλλη πλευρά όμως η πρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων στην Eυρωβουλή, Ρεμπέκα Χαρμς, εκφράζεται υπέρ της κυβερνητικής συνεργασίας με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Τέλος, το ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» δηλώνει «ευχαριστημένο» με την απόφαση της Μέρκελ να είναι ξανά υποψήφια επειδή αυτό θα το βοηθήσει, όπως υποστηρίζει, στην προεκλογική του καμπάνια καθώς σκοπεύει να την προβάλλει ως την «καγκελάριο των προσφύγων».