Ελληνορωσική συμμαχία στην έρευνα

Ελληνορωσική συμμαχία στην έρευνα
Υπεγράφη σήμερα στο Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας για Συνεργασία στην Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία.

Τη συμφωνία υπέγραψαν, παρουσία του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου, από ελληνικής πλευράς ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης και από ρωσικής πλευράς η Υπουργός Παιδείας και Επιστήμης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Olga Vasilyeva. Η συνεργασία σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας αφορά: κοινές προκηρύξεις στους τομείς Κβαντικών Τεχνολογιών, Αγροδιατροφής, Ενέργειας, Αεροναυπηγικής και Φαρμακευτικής, συνεργασία σε ερευνητικές υποδομές κοινού ενδιαφέροντος και ανταλλαγές επιστημόνων.

Επίσης Ανθρωπιστικές Σπουδές και εφαρμογή τεχνολογίας στη διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η πρώτη πρόσκληση που αφορά τις κβαντικές τεχνολογίες θα δημοσιευθεί από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας μέχρι το τέλος του έτους. Σημειώνεται ότι η Συμφωνία έρχεται σε συνέχεια του πρωτοκόλλου συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ των δύο υπουργείων, τον Απρίλιο του 2016, στον τομέα των κβαντικών τεχνολογιών, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την ερευνητική συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας και την αξιοποίηση κοινών ερευνητικών υποδομών.

Επιπλέον η Υπουργός Οlga Vasilyeva συζήτησε με τον Υπουργό Κώστα Γαβρόγλου και τον Αναπληρωτή Υπουργό Κώστα Φωτάκη γενικότερα εκπαιδευτικά θέματα, όπως υποτροφίες σε Πανεπιστημιακά Ρωσικά Ιδρύματα.