Ερντογάν: Η συνθήκη της Λωζάνης δεν ήταν νίκη- Παραδώσαμε τα (τώρα ελληνικά) νησιά

Ερντογάν: Η συνθήκη της Λωζάνης δεν ήταν νίκη- Παραδώσαμε τα (τώρα ελληνικά) νησιά
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε εκείνους που υπέγραψαν τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, διαμορφώνοντας σε μεγάλο βαθμό τα σημερινά όρια της χώρας του αντί για τα «απομεινάρια» του κράτους που οραματιζόταν η Συνθήκη των Σεβρών, υποστηρίζοντας ότι κάποιοι προσπάθησαν να παρουσιάσουν την πρώτη ως νίκη.

«Η 15η Ιουλίου είναι ο δεύτερος πόλεμος ανεξαρτησίας για το τουρκικό έθνος. Ας το γνωρίζουμε έτσι όπως είναι. Μας απείλησαν με τη Συνθήκη των Σεβρών το 1920 και μας έπεισαν να δεχθούμε τη Λωζάνη το 1923. Κάποιοι προσπάθησαν να μας εξαπατήσουν παρουσιάζοντας τη Λωζάνη ως νίκη. Στη Λωζάνη παραδώσαμε τα (τώρα ελληνικά) νησιά, που είναι τόσο κοντά που μπορείς να φωνάξεις και να ακουστείς», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνάντησή του με περιφερειακούς κυβερνήτες σήμερα στην Άγκυρα.

«Ακόμη παλεύουμε για το πώς θα είναι η υφαλοκρηπίδα και για το πώς θα είναι ο αέρας και η ξηρά. Ο λόγος γι' αυτό είναι εκείνοι που κάθισαν στο τραπέζι γι' αυτή τη Συνθήκη. Αυτοί δεν ήταν δίκαιοι μαζί μας και ''θερίζουμε'' αυτά τα προβλήματα τώρα», ανέφερε ο Ερντογάν σύμφωνα με τη Hurriyet.

Όπως πρόσθεσε, «αν αυτό το πραξικόπημα ήταν επιτυχημένο, θα μας είχαν δώσει μια Συνθήκη που θα μας έκανε να νοσταλγούμε εκείνη των Σεβρών».