Στους 50 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό στην Ιταλία

Στους 50 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό στην Ιταλία
Τους 50 έφθασαν οι νεκροί στην Ιταλία από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε το κεντρικό τμήμα της χώρας, ενώ δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται, με πολλούς από αυτούς να βρίσκονται κάτω από σωρούς ερειπίων.

Τον τελευταίο απολογισμό μετέδωσε η ιταλική εφημερίδα La Stampa.

Σκληρό πλήγμα για Πεσκάρα ντελ Τρόντο - Αματρίτσε - Ακούμολι

Πολλοί εκ των νεκρών έχασαν τη ζωή τους στο χωριό Πεσκάρα ντελ Τρόντο, το οποίο σχεδόν ισοπεδώθηκε και οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο τελικός απολογισμός θυμάτων θα είναι μεγαλύτερος.

Μεγάλο μέρος της πόλης Αματρίτσε έχει μετατραπεί επίσης σε σωρό ερειπίων, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι τετραμελής οικογένεια έχει ξεκληριστεί στο Ακούμολι.

Ο σεισμός έπληξε την κεντρική Ιταλία στις 03.36 τα ξημερώματα, 100 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ρώμης.

Το εστιακό βάθος ήταν σχετικά μικρό και κυμαινόταν στα 10 χιλιόμετρα. Η δόνηση ξύπνησε μνήμες Απριλίου 2009 στην Λ'Άκουϊλα, όταν είχαν χάσει τη ζωήτους συνολικά 309 άνθρωποι από ισχυρό σεισμό.

Το επίκεντρο της δόνησης ήταν κοντά στο Ακούμολι.

Στη Ρώμη υπήρξαν κτήρια τα οποία «κουνήθηκαν» για περισσότερα από 20 δευτερόλεπτα, καθώς η περιοχή που επλήγη «άγγιζε» εδάφη των περιφερειών Ούμπρια, Λάτσιο και Μάρκε.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή από την Μπολόνια στον βορρά μέχρι την Νάπολι στον νότο.

Στην Πεσκάρα ντελ Τρόντο, τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ αυτών και παιδιά. Είκοσι άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν ακόμη να φθάσουν στο απομονωμένο χωριό Περάκια ντι Άκουα Σάντα Τέρμε.
Ρέντσι: Κανένας σεισμοπαθής μόνος του

Δεν πρόκειται να μείνει κανένας μόνος του και αβοήθητος, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, σε τηλεοπτικό μήνυμά του, με το οποίοεξέφρασε τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και τους άστεγους που προκάλεσε ο σεισμός που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες την κεντρική Ιταλία.

«Σε στιγμές μεγάλης δυσκολίας η Ιταλία δείχνει το καλυτερό της πρόσωπό», πρόσθεσε ο κ. Ρέντσι, ο οποίος ευχαρίστησε για τη γενναιόδωρη συμβολή της την υπηρεσία πολιτικής προστασίας, αλλά και το σύνολο των εθελοντών.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης των επόμενων ημερών, αλλά τώρα η απόλυτη προτεραιότητα είναι να σωθούν ζωες σκάβοντας στα συντρίμμια», δήλωσε ακόμη ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε ότι αργά το απόγευμα θα επισκεφθεί τις περιοχές που επληγησαν από τον εγκέλαδο.