Ανακοινώνονται σήμερα οι υποψήφιοι της δεύτερης φάσης για τις τηλεοπτικές άδειες

Ανακοινώνονται σήμερα οι υποψήφιοι της δεύτερης φάσης για τις τηλεοπτικές άδειες
Τελικά σήμερα ολοκληρώνεται η πρώτη φάση όσον αφορά στην επιλογή των εταιρειών που πληρούν τις προϋποθέσεις για τις τηλεοπτικές άδειες και η Γραμματεία Τύπου αναμένεται να ανακοινώσει τις προτάσεις της για το ποια υποψήφια κανάλια θα περάσουν στη δεύτερη φάση. Το αρχικό πλάνο προέβλεπε ότι το απόγευμα της Δευτέρας θα γίνουν οι ανακοινώσεις, κάτι που κατέστη αδύνατο.

Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, σημείωσε ότι η διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών αποτελεί συνταγματική υποχρέωση και επισήμανε ότι στο νομοσχέδιο, το οποίο είναι σε διαβούλευση εδώ και έναν χρόνο, έχουν ενσωματωθεί αρκετά σχόλια.

Για τον διαφημιστικό χρόνο, τόνισε ότι το σύστημα αγοράς θα πάψει να είναι κλειστό και σύνθετο.

Να σημειωθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν δικαίωμα προδικαστικών προσφυγών έως τις 25 Ιουλίου και στις 2 Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθεί ο οριστικός κατάλογος των σταθμών.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα και λίγο πριν από την ανακοίνωση των σχημάτων που θα μπουν στην τελική ευθεία, τα σοβαρότερα προβλήματα που εντοπίζονται σε κάποιους από τους έντεκα φακέλους που έχουν κατατεθεί είναι τα εξής:

Δύο εταιρείες παρουσιάζουν προβλήματα στα ίδια κεφάλαια και στις ΑΜΚ.
Μια εταιρεία που εκπροσωπείται από αλλοδαπό φυσικό πρόσωπο 75 ετών παρουσίασε μονοπρόσωπη ΕΠΕ με διαθέσιμο κεφάλαιο στο ταμείο της -κατά δήλωσή του- 5 εκατ. ευρώ!
Μια εταιρεία που μετέχει στον διαγωνισμό, μόλις πριν από μερικές μέρες, πραγματοποίησε ΑΜΚ σε εταιρεία συμφερόντων της, ώστε να εξασφαλίσει εγγυητική επιστολή από τράπεζα. Η σχετική διαδικασία υπόκειται σε αυστηρό έλεγχο.
Η κυπριακή εταιρεία που έθεσε υποψηφιότητα παρουσιάζει στο οργανόγραμμά της διευθυντή Ειδήσεων και Τεχνικών Υπηρεσιών, αλλά και άλλα επιτελικά στελέχη πρόσωπα που μόλις έναν μήνα πριν μετείχαν σε οργανόγραμμα κορυφαίου υπουργείου. Το ζήτημα είναι πολιτικό αλλά όχι νομικό.
Με βάση τον Νόμο Παππά, επιτρέπεται η συμμετοχή εταιρείας στον διαγωνισμό που συνδέεται με άλλη εταιρεία και μετά με φυσικά πρόσωπα. Εχει, όμως, κατατεθεί υποψηφιότητα η οποία εμφανίζει τρεις εταιρείες και μετά τα φυσικά πρόσωπα.
Τέλος, υπάρχει φάκελος με μετόχους μόνο φυσικά πρόσωπα, οι οποίοι είναι κάτοικοι εξωτερικού (σε χώρα εκτός Ε.Ε.), με πρόβλημα στον έλεγχο επί 10ετία των φορολογικών δηλώσεών τους και του «πόθεν έσχες» τους.