Στο «κόκκινο» η ηχορύπανση στην Αθήνα

Στο «κόκκινο» η ηχορύπανση στην Αθήνα
Tα αποτελέσματα μελέτης για τα επίπεδα ηχορύπανσης στην Αθήνα είναι άκρως ανησυχητικά. Μπορεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να συστήνει θόρυβο μικρότερο των 40 ντεσιμπέλ κατά τη διάρκεια της νύχτας, στην Αθήνα ωστόσο αυτό το ποσοστό σε πολλές περιοχές ξεπερνάει και τα 70 ντεσιμπέλ.

Η έκθεση του ανθρώπου στην παρατεταμένη ηχορύπανση έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία του. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «Έθνος», το 94% των κατοίκων του Δήμου Αθηναίων εκτίθεται σε θόρυβο άνω των 65 ντεσιμπέλ από τις οκτώ το πρωί έως τις οκτώ το βράδυ ενώ στα ίδια απίστευτα (!) επίπεδα υπόκειται ακόμη και τις νυχτερινές ώρες το 13% των κατοίκων της πρωτεύουσας.

Και οι ανησυχητικοί αριθμοί δεν σταματούν εδώ: Ποσοστό 10% όσων ζουν στην πόλη εκτίθεται καθημερινά σε θόρυβο μεγαλύτερο των 75 ντεσιμπέλ, δηλαδή στον ήχο ενός τηλεφώνου ή ενός ξυπνητηριού που χτυπούν ασταμάτητα επί 12 ώρες. Στη «μαύρη» λίστα του Δήμου Αθηναίων περιλαμβάνονται ολόκληρη η λεωφόρος Αλεξάνδρας και η Κηφισίας από το ύψος της Κατεχάκη μέχρι το τρίγωνο Μιχαλακοπούλου – Φιδειπίδου – Μεσογείων, καθώς σε αυτές αναπτύσσεται θόρυβος μεγαλύτερος των 80 ντεσιμπέλ.

Ακόμη, θόρυβο μεγαλύτερο των 70 ντεσιμπέλ κατέγραψαν οι επιστήμονες σε περιφερειακές οδούς της Αθήνας και σε γειτονιές παρακείμενες των κεντρικών λεωφόρων. Kαι στη Θεσσαλονίκη υπάρχει πρόβλημα καθώς το 30% των κατοίκων, σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπόκειται σε θόρυβο μεγαλύτερo των 75 ντεσιμπέλ στη διάρκεια της ημέρας. Αποτέλεσμα;

Ταχυπαλμίες, πονοκέφαλοι, ζαλάδες, κρίσεις πανικού και αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι μερικά από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας που προκαλεί η έκθεση του ανθρώπου σε παρατεταμένη ηχορύπανση.