Τα σημερινά πρωτοσέλιδα

Τα σημερινά πρωτοσέλιδα
Τα νέα και οι ειδήσεις από τα πρωτοσέλιδα σήμερα 5 Μαΐου.

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Η φρικτή αλήθεια. Βύθισαν την Ελλάδα για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες".

Η εφημερίδα γράφει ότι "τη φρικτή αλήθεια, που κρύβεται πίσω από τα 220 δισεκατομμύρια ευρώ των μνημονιακών δανείων και την οποία η "δημοκρατία" έχει κάνει προμετωπίδα της από την πρώτη ημέρα της έκδοσής της, έρχονται να παραδεχθούν τώρα -ύστερα από έξι ολόκληρα χρόνια-και οι Γερμανοί τεχνοκράτες και επιστήμονες!"

ΕΘΝΟΣ: "Το νέο δόγμα για επενδύσεις & ανάπτυξη".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στόχος του επενδυτικού πλαισίου" είναι "η δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων που θα αυξήσουν τις θέσεις εργασίας. Οκτώ οι κατηγορίες των ενισχύσεων.Έμφαση θα δοθεί στην αγροτοδιατροφική αλυσίδα και τις νέες τεχνολογίες".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ιδού το νέο εφάπαξ με μειώσεις πολλών ταχυτήτων".

Η εφημερίδα γράφει ότι "κούρεμα πολλών ταχυτήτων έρχεται στο εφάπαξ του Δημοσίου και άλλων ταμείων πρόνοιας με το νέο σύστημα υπολογισμού που προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση".

ΕΣΤΙΑ: "Όλη η αλήθεια για τα νέα μέτρα".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, τον Μάιο του 2010, και εντεύθεν, οι συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής Κυβερνήσεως και των εκπροσώπων των δανειστών ομοιάζουν με την γνωστή "ημέρα της μαρμότας": Οι τεθέντες δημοσιονομικοί στόχοι δεν καλύπτονται, οι δύο πλευρές διαφωνούν για τον τρόπο καλύψεως του κενού,και, έως ότου τελικώς συμφωνήσουν, έχει δημιουργηθεί νέο κενό, λόγω της αποτυχίας των επομένων στόχων,και ξεκινούν παρόμοιας φύσεως συζητήσεις".

Η ΑΥΓΗ: "Στη Βουλή η συμφωνία".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "αντίστροφη μέτρηση από σήμερα για την ολοκλήρωση της περιβόητης αξιολόγησης, καθώς ένα μεγάλο και σημαντικό μέρος των μέτρων, το ασφαλιστικό και το φορολογικό, εισέρχονται για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή. Ειδικότερα, σήμερα εισάγονται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και τη Δευτέρα ή Τρίτη στην ολομέλεια".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Πάρε κόφτη δώσε χρέος".

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "τον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής προτίθεται να θεσπίσει η κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει την ελάφρυνση του χρέους. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν μέσα στον Μάιο, ενώ αυξάνονται οι πιέσεις Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων για εξεύρεση λύσης στο έκτακτο Eurogroup της Δευτέρας 9 Μαΐου".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ξήλωσαν" την Επιτροπή Εξετάσεων. Κομματικά παιχνίδια δέκα ημέρες πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "την ομαλή ολοκλήρωση της εξαιρετικά δύσκολης διαδικασίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων θέτει σε κίνδυνο η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Με στόχο να τοποθετήσει συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ και "ημετέρους" , "ξήλωσε" την πλειονότητα των μελών της περυσινής Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, παραβαίνοντας τον όρο της ετήσιας μερικής ανανέωσης που ετηρούνταν εδώ και δεκαετίες, ώστε η εμπειρία των παλιών να είναι εχέγγυο για ομαλές εξετάσεις".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Με κάλπικες αντιθέσεις πάει να κρύψει το αντιλαϊκό πακέτο....ενώ έχει ήδη συμφωνήσει στο μνημόνιο-κάβα".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προβάλλοντας την κάλπικη αντίθεσή της στο μνημόνιο-κάβα, στο οποίο έχει ήδη συμφωνήσει και απλά αναζητά τρόπο νομοθέτησης, στόχο έχει να κρύψει ότι το ασφαλιστικό-φορολογικό "πακέτο" που προωθεί στη Βουλή, τσακίζει ασφαλιστικά δικαιώματα και απογειώνει τη φοροληστεία για τα λαϊκά στρώματα".

ΤΑ ΝΕΑ: "Συμφωνία λίγο λίγο".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ανάσες αισιοδοξίας αναζητεί η κυβέρνηση ελπίζοντας ότι με κάποιον τρόπο θα κλείσει η διαπραγμάτευση ώς το τέλος Μαΐου. Γι΄αυτό άλλωστε θα τηρήσει το χρονοδιάγραμμα για την ψήφιση του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου την προσεχή εβδομάδα".

Το ΠΟΝΤΙΚΙ: "Πότε ο Σόιμπλε δεν μπορεί, πότε ο Τόμσεν του πονεί. Υποχρέωση των Ευρωπαίων να φρενάρουν τους εκβιασμούς των ακραίων".

Η εφημερίδα γράφει ότι "η εκκρεμότητα της αξιολόγησης του ελληνικού μνημονίου παρατείνεται, κατά τα φαινόμενα, με ορατό το ενδεχόμενο -όπως σημειώναμε πριν από δύο εβδομάδες -να φτάσει έως τον Ιούλιο. Όσο κυλούν οι μέρες τίποτε δεν δείχνει ότι οι δανειστές θα τελειώσουν αυτή τη φάση χωρίς να έχουν λάβει μετρήσιμο αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τον δημοσιονομικό "κόφτη" σε περίπτωση που η Ελλάδα αποκλίνει από τους στόχους της".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Διπλό σήμα κινδύνου. Φόβοι για επιπτώσεις σε τουρισμό-εμπόριο".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "για μία τουριστική περίοδο που κινείται στην "κόψη του ξυραφιού" κάνει λόγο σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ο οποίος ασκεί δριμεία κριτική στη φημολογούμενη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης, η οποία σε συνδυασμό με την έλλειψη σταθερότητας που υπάρχει λόγω της παράτασης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δημιουργεί πλέον έντονη ανησυχία ότι δεν θα είναι εφικτό να καταστεί επιτυχής η επίτευξη των στόχων για αφίξεις και έσοδα το 2016".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Στο Eurogroup το χρέος. Αγεφύρωτη η απόσταση για τον αυτόματο μηχανισμό λήψης έκτακτων λήψης έκτακτων μέτρων".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "με την ένταξη της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους στην επίσημη ατζέντα της έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup της 9ης Μαΐου, το θέμα "ελληνικό χρέος, ανάγεται και επίσημα πλέον σε προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης".