Θέμα έξωσης της Ελλάδας από τη Σένγκεν θέτει ο ΥΠΟΙΚ της Βαυαρίας

Θέμα έξωσης της Ελλάδας από τη Σένγκεν θέτει ο ΥΠΟΙΚ της Βαυαρίας
Ο χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, υπεραμύνεται χωρών όπως η Αυστρία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Πολωνία στην απόφασή τους να βοηθήσουν την ΠΓΔΜ στο θέμα της ασφάλειας των συνόρων με την Ελλάδα, διότι «αυτές οι χώρες δεν το κάνουν κακόπιστα, αλλά επειδή δεν πιστεύουν πλέον ότι τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. μπορούν να προστατευθούν από την Ελλάδα», σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt.

Προσθέτει εντούτοις, ότι «σύντομα θα μπορούσαν να συσσωρευτούν όλοι οι πρόσφυγες στην Ελλάδα. Τότε θα πρέπει να βοηθήσουμε ξανά την Ελλάδα, όπως και πριν από ένα χρόνο». «Δεν θα κάνουμε έκπτωση στην Ελλάδα παρέχοντάς της ασυλία στους στόχους σταθερότητας. Δεν είναι επιτρεπτό να συγχέεται η ευρωκρίση με την ασφάλεια των συνόρων στο Αιγαίο. Η Αθήνα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις και στους δύο τομείς. Αν η Ελλάδα αρνηθεί, θα πρέπει να σκεφτεί κανείς για (ενδεχόμενες) συνέπειες.»

Στο ερώτημα αν μια απ’ αυτές θα μπορούσε να ήταν η έξοδος από την ζώνη Σένγκεν, ο συντηρητικός Γερμανός πολιτικός απαντά: «Aυτό είναι στο χέρι της Ελλάδας. Πολλά θεωρήθηκαν κατά την διάρκεια του περασμένου έτους αδιανόητα και χαρακτηρίστηκαν αδύνατα και σήμερα είναι πραγματικότητα. Όταν εγώ μίλησα πρώτος για ελέγχους στα σύνορα, η κατακραυγή ήταν μεγάλη. Τώρα υπάρχει παντού στην Ευρώπη.»