Oι εφημερίδες σήμερα Πέμπτη (18.02.16)

Oι εφημερίδες σήμερα Πέμπτη (18.02.16)
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Δώρο στα "κοράκια"!

Η εφημερίδα γράφει ότι " προ των πυλών βρίσκεται πλέον η πλήρης απελευθέρωση της πώλησης "κόκκινων" δανείων σε ξένα funds.Αυτό θα γίνει με τη δημιουργία ενός "παράλληλου" τραπεζικού συστήματος, που θα δίνει ελευθερία κινήσεων στους "γύπες" των αγορών, οι οποίοι ταυτόχρονα θα διαχειρίζονται και θα χρηματοδοτούν υπερχρεωμένες επιχειρήσεις με λεφτά από τις ελληνικές τράπεζες"!.

ΕΘΝΟΣ: "Τριφασικό πλαφόν στις συντάξεις"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με τριπλό πλαφόν έρχονται οι μειώσεις στις συντάξεις. Το εναλλακτικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας που μπαίνει στο τραπέζι της σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, με στόχο να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και να βγει ο λογαριασμός χωρίς οριζόντιες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, προβλέπει τρεις "κόφτες":δύο αυστηρά "ψαλίδια" στα ρετιρέ για υψηλές κύριες συντάξεις και για συνολικό εισόδημα συνταξιούχου, αλλά και ένα "φρένο" στα 1000 ευρώ που θα λειτουργεί ως προστατευτικό δίχτυ για το νέο άθροισμα κύριας και επικουρικής".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σοκ από τρόικα"

Η εφημερίδα γράφει ότι προτάσεις-σοκ για εθνική σύνταξη 250 ευρώ που θα συνδέεται με το εισόδημα, την ηλικία συνταξιοδότησης και τα έτη ασφάλισης, κλιμακωτές μειώσεις ως 20% στις επικουρικές, περικοπή του μισού μερίσματος για τους συνταξιούχους του Δημοσίου με πληρωμή του ανά δίμηνο αλλά και διορθώσεις στα ποσοστά εισφορών για τους αγρότες βρίσκονται στο τραπέζι κυβέρνησης και δανειστών προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές και να περάσουν στον επόμενο και τελικό γύρο των διαπραγματεύσεων για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο".

ΕΣΤΙΑ: "Το Βατερλώ των φόρων"

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η χθεσινή έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών δεν κομίζει γλαύκα εις Αθήνας. Η "Εστία" έχει επισημάνει πολλάκις ότι η διαρκής αύξηση έμμεσων και άμεσων φόρων την τελευταία εξαετία, αλλά και η επιβολή νέων, επιφέρει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα: Και τα έσοδα του κράτους δεν αυξάνονται, και η πραγματική οικονομία εγκλωβίζεται".

Η ΑΥΓΗ: "Χτύπημα υψηλού κινδύνου"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "θρυαλλίδα απρόβλεπτων εξελίξεων η βόμβα που εξερράγη στην καρδιά της Αγκυρας με στόχο στρατιωτικούς, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι θα υπάρξει απάντηση της Τουρκίας "παντού και σε κάθε περίπτωση" κάνοντας λόγο για πιόνια και δυνάμεις που απεργάζονται τον διαμελισμό της χώρας"..

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Η σύνοδος μυρίζει μπαρούτι"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "η Ανγκελα Μέρκελ έχει απέναντί της τους μέχρι χθες συμμάχους της σε όλα, δηλαδή τις χώρες του Βίζεγκραντ, ενώ η Βρετανία θέτει όρους σχετικά με το προσφυγικό για την παραμονή της στην Ενωση. Η επίθεση στην Αγκυρα ματαίωσε την τριμερή, αλλά και την 11μερή μίνι σύνοδο, γεγονός που περιπλέκει τα πράγματα για την ελληνική κυβέρνηση".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Η αύξηση φόρων μείωσε τα έσοδα"

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "παρά τον ορυμαγδό των φορολογικών μέτρων που εφάρμοσε η κυβέρνηση τον Ιούλιο, τα συνολικά έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους του 2015 είναι μειωμένα κατά 610 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το 2014. Σε σχέση με τους αρχικούς στόχους, υπολείπονται κατά 3,5 δισ. ευρώ".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Κυβέρνηση: Ούτε βήμα πίσω από τα αντιλαϊκά μέτρα"!

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "με κάθε τρόπο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαβεβαιώνει ότι τηρεί και θα συνεχίσει να τηρεί τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις. Οτι τα δίνει όλα προκειμένου να κλείσει η "αξιολόγηση". Η επίδειξη αποφασιστικότητας που κάνει η κυβέρνηση εκδηλώνεται και στη στάση της απέναντι στις κινητοποιήσεις των αγροτών".

ΤΑ ΝΕΑ: "Εκτακτη εισφορά 10% και σκέψεις για αναδρομικά"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "έκτακτη εισφορά με ανώτατο συντελεστή 10% προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, το οποίο στοχεύει στην είσπραξη επιπλέον εσόδων 550 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν σκέψεις ακόμη και για εφαρμογή αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2015 των αλλαγών στη φορολογική κλίμακα".

Το ΠΟΝΤΙΚΙ: "Τέταρτο μνημόνιο το προσφυγικό"

Η εφημερίδα γράφει ότι "το μείζον ζήτημα του προσφυγικού βρίσκεται στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες αλλά και στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με Γιούνκερ, χθες, και ίσως με Μέρκελ σήμερα, καθώς την ώρα που έκλεινε αυτό το κείμενο έδειχνε να ανατρέπεται ο βασικός σχεδιασμός για τριμερή με Νταβούτογλου, ύστερα από πληροφορίες ότι θα αναβάλει το ταξίδι στις Βρυξέλλες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα σε στρατιωτικό όχημα στην Αγκυρα ".

Kontranews: "Ερχεται έκρηξη στην οικονομία"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "προσηλωμένος στους δύο μεγάλους εθνικούς και στρατηγικούς στόχους ο Αλέξης Τσίπρας, δίνει κρίσιμη μάχη στην Ευρώπη για ταχύτατη αξιολόγηση και μεγάλη απομείωση του δημόσιου χρέους.Γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, απαιτούνται να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις στα δύο αυτά μέτωπα που θα είναι καθοριστικές για την πορεία της χώρας".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ""Κενό" 1,9 δισ. ευρώ στο νέο ασφαλιστικό"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "συμπληρωματικούς πόρους που φθάνουν το 1,9 δισ. αναζητά η κυβέρνηση, για να καλύψει τη χρηματοδότηση των συντάξεων στη μεταβατική περίοδο εφαρμογής των εισφορών".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Περισσότεροι φόροι, λιγότερες εισπράξεις"

Η εφημερίδα τονίζει ότι "το αρνητικό μίγμα παρατεταμένης ύφεσης και υπερφορολόγησης "βούλιαξε" τα φορολογικά έσοδα του 2015. Παρά δε το γεγονός ότι πέρυσι ελήφθησαν νέα μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ, με κυριότερα τις αναπροσαρμογές των συντελεστών του ΦΠΑ και την κατάργηση του μειωμένου φόρου στα νησιά, τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν κατά 610,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2014".