Ανυποχώρητοι οι αγρότες, απειλούν με “black out” στις Εθνικές Οδούς

Ανυποχώρητοι οι αγρότες, απειλούν με “black out” στις Εθνικές Οδούς
Σκληραίνουν την στάση τους οι αγρότες στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για το ασφαλιστικό και το φορολογικό τους καθεστώς, ενισχύοντας τα μπλόκα και κλείνοντας δρόμους από σήμερα για περισσότερες ώρες.

Οι συνδικαλιστές του αγροτικού κόσμου ζητούν διάλογο με την κυβέρνηση από μηδενική βάση, δηλαδή με την προϋπόθεση να αποσυρθούν από το νομοθέτημα οι ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό που τους αφορούν. Παράλληλα, ζητούν τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής στη Βουλή, η οποία θα εξετάσει, παρουσία και αγροτών και κτηνοτρόφων, τα αιτήματα τους.

Την ίδια στιγμή κλιμακώνεται και η πολιτική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ να «διασταυρώνουν» τα ξίφη τους για τις απεργιακές κινητοποιήσεις των αγροτών.

Πολύωροι αποκλεισμοί εθνικών οδών

Πρόβα για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των αγροτών θα αποτελέσει ο σημερινός πολύωρος αποκλεισμός του εθνικού οδικού δικτύου.

Στην Κορινθία οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα του Ισθμού τόσο στη νέα όσο και στην παλαιά εθνική οδό.

Στα Τέμπη οι αγρότες θα προχωρήσουν σε κλείσιμο του δρόμου από τις 12:00 ενώ από τις 17:00 θα κλείσει ο κόμβος Πλατυκάμπου για τουλάχιστον δυο ώρες από αγρότες της Νίκαιας που θα μετακινηθούν εκεί. Παράλληλα, αποκλεισμός θα υπάρξει και στον δρόμο Λάρισας - Αγιάς και Λάρισας - Κοζάνης.

Κλείνουν επ’ αόριστον το Τελωνείο των Κήπων

Στον Έβρο οι αγρότες αποφάσισαν τον αποκλεισμό επ’ αόριστον του τελωνείου των Κήπων από τις 11.00 το πρωί. Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του συλλόγου αγροτών Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής, οι μέχρι τώρα εξελίξεις δεν δημιουργούν τις προϋποθέσεις έναρξης διαλόγου με την κυβέρνηση καθώς δεν έχει ικανοποιηθεί το κύριο αίτημα του αγροτικού κόσμου για απόσυρση των επίμαχων νομοσχεδίων, ασφαλιστικού και φορολογικού. Μάλιστα διαβεβαίωσε πως οι αγρότες έχουν φροντίσει να καλύψουν τις ανάγκες σε τροφή και νερό των επαγγελματιών οδηγών φορτηγών, οι οποίοι εκ των πραγμάτων θα βρεθούν εγκλωβισμένοι στο τελωνείο.

Κλείνουν επ αόριστο τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα

Τα μπλόκα στην κεντρική και δυτική Μακεδονία ενισχύονται μέρα την μέρα, ενώ οι συμμετέχοντες στο μπλόκο του Προμαχώνα σκληραίνουν ακόμα περισσότερο τη στάσης τους, καθώς προχωρούν σε επ' αόριστον κλείσιμο των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, το οποίο θα ισχύει και για ΙΧ οχήματα και λεωφορεία.

Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα, το «μπλοκάρισμα» αποφασίστηκε για το χρονικό διάστημα 13:00-19:00. Το μπλόκο της Χαλκηδόνας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Θόδωρο Νέλλα, θα κλείσει 12:00-14:00 και 18:00-21:00, ενώ από νωρίς το πρωί οι αμπελουργοί της περιοχής, τρατάρουν με κρασί και «ενημέρωση» τους διερχόμενους οδηγούς.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται, από τις 20/1, η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ από σήμερα θα κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι για περισσότερο από μία ώρα, όπως ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής.