Παραιτήθηκε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΟΑΣΑ- Τι δήλωσε

Παραιτήθηκε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΟΑΣΑ- Τι δήλωσε
«Ο ΟΑΣΑ και το προσωπικό του έχουν στοχοποιηθεί» υποστηρίζει ο παραιτηθείς αναπληρωτής πρόεδρος του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας Ευάγγελος Ρέντζιος.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

Η χθεσινή άνανδρη επίθεση στα γραφεία του ΟΑΣΑ με βόμβες μολότοφ στις 3 η ώρα τη νύχτα ήρθε να συμπληρώσει την πρόκληση που βιώνει ο Όμιλος ΟΑΣΑ τους τελευταίους μήνες. Πριν από μερικούς μήνες πυρπολήθηκε ένα τρόλεϊ (αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ) στην Πατησίων, βανδαλίσθηκαν τουρνικέ σε λεωφορεία στην Καισαριανή και την προηγούμενη εβδομάδα, ελεγκτές εισιτηρίων της ΣΤΑΣΥ δέχθηκαν επίθεση από αγανακτισμένους "αγνώστους" με κουκούλες. Τέλος, οι διελεύσεις των μέσων μας στην Πατησίων έχουν περιορισθεί, και για λόγους ασφαλείας, λεωφορεία και τρόλεϊ ακολουθούν εναλλακτικές διαδρομές, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία χιλιάδων επιβατών καθημερινά.

Το ιστορικό και διατηρητέο κτήριο, έδρα του Ομίλου από το 1978, βρίσκεται στη οδό Μετσόβου, σε μικρή απόσταση από την πλατεία Εξαρχείων. Αυτή τη στιγμή έχει σπασμένα τζάμια και μια μαυρισμένη πρόσοψη από την πυρκαγιά, που ευτυχώς περιορίσθηκε εγκαίρως.

Τους τελευταίους μήνες, το προσωπικό του ΟΑΣΑ και του Ομίλου δέχεται πρωτοφανείς επιθέσεις, έχοντας πλέον στοχοποιηθεί από τις "επίκαιρες" παρεμβάσεις της πολιτικής ηγεσίας για αναδρομικές διαγραφές προστίμων (αναδρομικές από το 2010!) και υποτιμητικές αναφορές σε εργαζόμενους ως "κεφαλοκυνηγούς".

Η μαύρη πλέον πρόσοψη του κτιρίου μας θα αποκατασταθεί, με τους πενιχρούς πόρους που πλέον διαθέτει ο Οργανισμός. Αυτό που δεν μπορεί να αποκατασταθεί είναι η εικόνα των εργαζομένων, αλλά και η εικόνα των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, που βυθίζεται μέρα με την ημέρα στην αφάνεια και την απαξίωση.

Ποιο είναι άραγε το επόμενο βήμα; Να θρηνήσουμε θύματα;

Κατόπιν των ανωτέρω, ως δείγμα ευθιξίας, υποβάλλω την παραίτησή μου από Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ομίλου ΟΑΣΑ».

Ν. Παπαθανάσης: «Μίλησα για 30 δευτερόλεπτα με τον Χρ. Σπίρτζη»

Από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα έχει μιλήσει μόνο 30 δευτερόλεπτα με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, προκειμένου ο τελευταίος να του ανακοινώσει την αντικατάστασή του, υποστηρίζει ο απερχόμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ), Νίκος Παπαθανάσης.

Με αφορμή όσα υποστήριξε στη Βουλή ο κ. Σπίρτζης για τις δαπάνες των φορέων αστικών συγκοινωνιών και τις συνομιλίες που είχε με τον κ. Παπαθανάση (λέγοντας, μάλιστα, ότι «με τον κ. Παπαθανάση έχουμε μιλήσει στο τηλέφωνο χίλιες φορές»), ο τελευταίος δηλώνει ότι «ουδέποτε από τον Ιανουάριο του 2015, οπότε και ανέλαβε τα καθήκοντά του, είχα κάποια τηλεφωνική επικοινωνία ή συνεργασία μαζί του, με εξαίρεση πρόσφατη μεταξύ μας τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 30 δευτερολέπτων, στην οποία μου ανακοίνωσε την αντικατάστασή μου. Επομένως, δεν γνωρίζω με ποιον συνομίλησε τις άλλες 999 φορές».

Για τη στελέχωση και τις δαπάνες της Νομικής Υπηρεσίας της ΣΤΑΣΥ ο κ. Παπαθανάσης υποστηρίζει πως «απασχολούνται επτά δικηγόροι (μεταξύ των οποίων ο Νομικός Σύμβουλος Διοίκησης και ο Προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας), οι οποίοι πρέπει να επιτελέσουν πολλαπλάσιο έργο αυτού που επιτελούσαν οι δεκαοκτώ δικηγόροι, που απασχολούνταν πριν τη συγχώνευση στους τρεις πρώην φορείς (ΑΜΕΛ, ΗΣΑΠ, ΤΡΑΜ)». Προσθέτει πως «σημαντικό τμήμα των εξόδων αφορά ανελαστικά δικαστικά έξοδα (δικαστικοί κλητήρες, παράβολα κ.λπ.), τα οποία σε κάθε περίπτωση θα κατέβαλε η εταιρεία και θα συνεχίσει να καταβάλει».

Στην ίδια ανακοίνωση του τέως επικεφαλής της ΣΤΑΣΥ αναφέρεται:

«Ο όγκος δουλειάς των δικηγόρων της ΣΤΑΣΥ ΑΕ είναι δυσανάλογος του αριθμού των, καθόσον πέραν της καθημερινής συνδρομής των στο έργο των Διευθύνσεων της Εταιρείας, κατά τα έτη 2013-2015, συνέδραμαν στη νομική και τη δικαστική υποστήριξη (ΣτΕ, Ελεγκτικό Συνέδριο κ.λ.π) σε περίπου 560 διαγωνισμούς, που διεξήγαγε η ΣΤΑΣΥ ΑΕ, ενώ χειρίστηκαν και περίπου 400 υποθέσεις, μετέχοντας επίσης σε εξίσου μεγάλο αριθμό δικών.
Η ΣΤΑΣΥ ΑΕ, λόγω του μεγάλου αριθμού των εργατικών δικών, επί 80 και πλέον αγωγών των εργαζομένων, για τις περικοπές των αποδοχών τους (Νόμοι 3833/2010, 3845/2010, 3899/2010, 4024/2011 και 4093/2012) για το διάστημα 2013-2015, έπρεπε να χρησιμοποιήσει εξωτερικούς δικηγόρους με ειδίκευση στο εργατικό δίκαιο, καθόσον δεν διέθετε δικηγόρο με εξειδίκευση στο εργατικό δίκαιο.

Η ίδια ως άνω ανάγκη υπήρξε και για τις ποινικές δίκες, ελλείψει ποινικολόγου, οι οποίες είναι πολλές, ενώ υπάρχει συχνή ανάγκη απασχόλησης ποινικολόγου, τόσο λόγω του μεγέθους του δικτύου και των ατυχημάτων, όσο και λόγω της αυξανομένης παραβατικότητας τρίτων κατά τη λειτουργία των μέσων (επιθέσεις σε ελεγκτές, φθορές, graffiti, ατυχήματα κ.λπ).

Η ανάθεση υποθέσεων, κυρίως εργατικών και ποινικών, σε εξωτερικούς δικηγόρους ήταν απολύτως αναγκαία για την υπεράσπιση των συμφερόντων της εταιρείας και ως τέτοια θα υπάρχει και στο μέλλον, λόγω του μεγάλου αριθμού υποθέσεων και της έλλειψης εργατολόγου και ποινικολόγου μεταξύ των δικηγόρων της εταιρείας».