Υπεγράφη η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου IGB

Υπεγράφη η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου IGB
Έπεσαν σήμερα οι υπογραφές για τη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου IGB ενόψει της επίσκεψης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, στη Σόφια.

Ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2018 ενώ σύμφωνα με τον υπουργό αναμένεται η κατασκευή του να ξεκινήσει στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα.

Ο κ. Σκουρλέτης μιλώντας στην τελετή υπογραφής της Τελικής Επενδυτικής Συμφωνίας από τις εμπλεκόμενες εταιρίες, χαρακτήρισε τον IGB ως έργο στρατηγικής γεωπολιτικής σημασίας με πολλαπλά οφέλη, καθώς συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας και την ολοκλήρωση της αγοράς ενέργειας.

«Η Ελλάδα ήδη μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο για τα Βαλκάνια και σε αυτό συνεισφέρουν τα δύο μεγάλα έργα κατασκευής αγωγών φυσικού αερίου, ο TAP και ο IGB - που ύστερα από μακρές διαπραγματεύσεις παίρνουν το δρόμο της υλοποίησης - αλλά και το νέο terminal LNG (Υγροποιημένο Φυσικό αέριο) στην Αλεξανδρούπολη, που θα αποτελέσει μία νέα ενεργειακή πύλη και θα διασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς.»

«Ο Ελληνοβουλγαρικός αγωγός», πρόσθεσε ο κ. Σκουρλέτης, «θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας αλλά και στη δημιουργία εναλλακτικών οδών, μέσω του Κάθετου διαδρόμου, για την προμήθεια φυσικού αερίου στις χώρες της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης».

Στην Κοινοπραξία του έργου μετέχουν η Poseidon, κοινή εταιρία της ΔΕΠΑ και της ιταλικής Edison με ποσοστό 50 % και η κρατική εταιρία ενέργειας της Βουλγαρίας, BEH που ελέγχει το υπόλοιπο 50 %.

Η μεταφορική ικανότητα του αγωγού θα είναι σε πρώτη φάση 3 δις. κυβικά μέτρα αερίου τον χρόνο με προοπτική αύξησης στη συνέχεια και το ύψος της επένδυσης προϋπολογίζεται σε 240 εκατ. ευρώ. Ο IGB έχει ενταχθεί στη λίστα των έργων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.