Τα λύματα «κοστίζουν»... ακριβά στην Ελλάδα: Πόσα θα πληρώνει εώς το 2020

Τα λύματα «κοστίζουν»... ακριβά στην Ελλάδα: Πόσα θα πληρώνει εώς το 2020
Με «τσουχτερά» πρόστιμα που θα συνεχίσει να πληρώνει εώς το 2020 είναι επιβαρυνμένη η Ελλάδα καθώς θεωρείται αδύνατο να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες υποδομές αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων μέσα στην επόμενη πενταετία.

Για τον λόγο αυτό, θα συνεχίσουν να «τρέχουν» οι χρηματικές ποινές που έχει επιβάλει στη χώρα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπως συμφώνησαν εκπρόσωποι των αρμόδιων ελληνικών αρχών και στελεχών των Επιτροπών Περιφερειακής Πολιτικής και Περιβάλλοντος που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες.

ΠΟΙΝΕΣ

Σημειώνεται ότι στις 15 Οκτωβρίου το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) είχε επιβάλει πρόστιμο στην Ελλάδα εξαιτίας της κακής διαχείρισης των αστικών λυμάτων ύψους 10 εκατ. ευρώ κατ' αποκοπήν. 7

Επέβαλε, όμως, και χρηματική ποινή 3,64 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης ολοκλήρωσης των απαραίτητων υποδομών, προοδευτικώς μειούμενη λαμβανομένου κάθε φορά υπόψη του αριθμού των δήμων που θα συμμορφώνονται με την απόφαση του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στην αναλυτική ενημέρωση εκφράστηκαν σοβαρές επιφυλάξεις για τα 100 εκατ. ευρώ που διατίθενται για την κατασκευή των έργων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων σε Αρτέμιδα - Ραφήνα, αν ισχύσει το χρονοδιάγραμμα που παρουσιάστηκε, (ολοκλήρωσή τους το 2020).

Παράλληλα, η συζήτηση εστίασε και στον κίνδυνο παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το αποχετευτικό δίκτυο στο Θριάσιο, όπου ήδη υπάρχει μια πρώτη καταδίκη από τον Ιούνιο του 2004.