Τι είπαν οι Έλληνες εισαγγελείς με τον Φαλτσιάνι – Όλο το παρασκήνιο

Τι είπαν οι Έλληνες εισαγγελείς με τον Φαλτσιάνι – Όλο το παρασκήνιο
Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου, μεσημέρι. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος δέχεται ένα μήνυμα στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο. Είναι ο Ερβέ Φαλτσιανί. Τού απαντά στο αίτημά του να δώσει κατάθεση στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές, λέγοντας ναι. Επισημαίνει όμως ότι η μόνη μέρα που μπορεί είναι η Παρασκευή, 11 του μήνα, γιατί μετά φεύγει από την Γαλλία.


Στην Εισαγγελία επικρατεί πανικός. Κανείς δεν περίμενε ότι ο Φαλτσιανί θα δεχόταν να δώσει κατάθεση, βοηθώντας την ελληνική δικαιοσύνη να αποκαλύψει μαύρο χρήμα. Και μάλιστα μαύρο πολιτικό χρήμα. Γιατί αυτή ήταν η «οσμή» των καταγγελιών που έφτασαν στα μέσα του Αυγούστου από το υπουργείο Δικαιοσύνης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Ότι μία ομάδα τριών προσώπων βοηθούσε επιχειρηματίες να ξεπλύνουν μαύρο χρήμα, μέρος του οποίου ήταν και πολιτικό.... Αυτές οι καταγγελίες ήταν και επώνυμες αλλά και ανώνυμες.

Μόλις οι εισαγγελείς πήραν τον φάκελο άρχισαν την επεξεργασία του, προχωρώντας μάλιστα και σε αιτήματα δικαστικής συνδρομής. Η έρευνά τους δεν αφορά την λίστα Λαγκάρντ αυτή καθ’ εαυτή και την φοροδιαφυγή, αφού με αυτήν την υπόθεση ασχολούνται αποκλειστικά οι οικονομικοί εισαγγελείς. Εδώ γινόταν λόγος για την σύσταση μίας εγκληματικής οργάνωσης που βοηθούσε επιχειρηματίες μέσω off shore εταιριών και ενός πολυδαίδαλου δικτύου τραπεζικών λογαριασμών, να νομιμοποιούν μαύρο χρήμα.

Αμέσως σήμανε συναγερμός. Υπό άκρα μυστικότητα, οι εισαγγελείς κλείνουν εισιτήρια για το Παρίσι. Ενημερώνουν την πρεσβεία ότι θα είναι εκεί την Παρασκευή το πρωί, χωρίς όμως να ενημερώσουν τον πρέσβη για το πρόσωπο που θα συναντήσουν. Άλλωστε ούτε οι ίδιοι είναι σίγουροι για το εάν τελικά ο Φαλτσιανί θα παρουσιαστεί, αφού φαίνεται ότι ούτε εκείνοι πίστευαν στην καλή πρόθεση του «υπεξαιρέτη» της λίστας με τους καταθέτες της ελβετικής HSBC.

Τελικά ο Φαλτσιανί εμφανίζεται στην πρεσβεία μας στο Παρίσι στις 11 το πρωί. Στο πλευρό του έχει τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή, από όπου παίρνει όποια πληροφορία του ζητηθεί. Αρχικά επικρατεί εκνευρισμός από τους εισαγγελείς. Εκείνος φαίνεται άνετος και έτοιμος να απαντήσει σε όποια ερώτηση του ζητηθεί.

Η κατάθεσή του διαρκεί περισσότερες από 10 ώρες. Τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του είναι πάρα πολλά. Οι εισαγγελείς ενδιαφέρονται για τρία ονόματα. Αυτά άλλωστε καταγγέλλονται.

Δύο επιχειρηματίες και ένας δικηγόρος, στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Πρόκειται για τον Άγγελο Μεταξά, γόνο της γνωστής οικογένειας με την ποτοποιία, τον επιχειρηματία Σάμπρι Μιωνί και τον Σταύρο Παπασταύρου. Ο Φαλτσιανί προσπαθεί να βοηθήσει δίνοντας στοιχεία για εταιρίες και τραπεζικούς λογαριασμούς. Δεν αναφέρεται σε ονόματα πολιτικών, γιατί δεν έχει τέτοια ευρήματα. Δίνει όμως στοιχεία για άλλα πέντε πρόσωπα που συνδέονται με τα διερευνώμενα.

Εμφανίζεται δε βέβαιος ότι πίσω από αυτές λίστες κρύβεται ένας χορός εκατομμυρίων που κατευθυνόταν και σε πολιτικούς και υπόσχεται ότι στο επόμενο ραντεβού του με τους εισαγγελείς που ήδη έχει κλείσει για μετά τις εκλογές, θα τους προσκομίσει επιπλέον στοιχεία.

Οσα είπε πάντως στους εισαγγελικούς λειτουργούς κρίνονται ως πολύ σημαντικά αν και θέλουν δουλειά και διασταύρωση. «Αυτή είναι μία κατάθεση» λέει στα Παραπολιτικά πηγή που βρέθηκε στο Παρίσι. «Η δικογραφία μόλις άνοιξε. Χρειάζονται και άλλα πολλά για να φθάσει η έρευνα σε ένα ασφαλές συμπέρασμα. Οσα καταγγέλλονται δεν είναι βέβαιο ότι είναι και αληθή».

Το ταξίδι στο Παρίσι και η προεκλογική μάχη

Το ταξίδι των εισαγγελέων μπήκε στο στόχαστρο της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να κερδίσει... πόντους από την φερόμενη εμπλοκή του Σταύρου Παπασταύρου.

«Μαθαίνω ότι έστειλαν ένα κλιμάκιο στο Παρίσι» είπε από τη Θεσσαλονίκη ο Βαγγέλης Μειμαράκης. «Τώρα, λίγο πριν από τις εκλογές... Και μετά λένε ότι εμείς παρεμβαίνουμε στη δικαιοσύνη».

«Μην διανοηθεί κανείς να παρέμβει στη δικαιοσύνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εγγυητής της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης» είπε ο Αλέξης Τσίπρας από την Καλαμάτα.

«Εχει βάλει στο μάτι έναν, που φέρεται ότι εμπλέκεται, που δεν ξέρουμε ότι αν είναι αθώος ή ένοχος και τον κυνηγάει. Τι έκανε 7 μήνες για την διαφθορά ο κ. Τσίπρας;» ανταπαντά ο Β. Μειμαράκης.

«Εάν είναι αύριο κυβέρνηση η Ν.Δ, η έρευνα για τον Παπασταύρου θα προχωρήσει;» διερωτάται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για μία ακόμη φορά η δικαιοσύνη μπήκε στο πεδίο της προεκλογικής αρένας. Οσοι την ζούν από κοντά γνωρίζουν ότι αυτό είναι λυπηρό. Γιατί η δικαιοσύνη πρέπει να έχει... αχρωματισμό και στα μπλέ και στα κόκκινα ευρήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε εξηγήσεις από τον προιστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για το γεγονός ότι δεν είχε ενημερωθεί για το ταξίδι του κλιμακίου στο Παρίσι, αλλά και για τον χρόνο που αυτό έγινε. Ο προιστάμενος επέμεινε ότι ο μόνος λόγος που το ταξίδι έγινε μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές ήταν γιατί ο Φαλτσιανί δεν έδωσε άλλο περιθώριο στους εισαγγελείς, ζητώντας η συνάντηση να γίνει την περασμένη Παρασκευή.

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά, μία επιχειρηματίας, της οποίας το όνομα συνδέεται με την ομάδα των ατόμων που ελέγχεται, καταφθάνει στην Ευελπίδων, ζητώντας να πληρώσει ολοσχερώς το ποσό που χρωστάει ως φόρο από την λίστα Λαγκάρντ.

Πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ μπήκαν αμέσως στο δημόσιο ταμείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχειρηματίας ανήκει στην οικογένεια Μπενρουμπή, και μάλιστα πηγές που γνωρίζουν καλά την υπόθεση της λίστας λένε ότι είχε κάνει ήδη μία επίσκεψη στην Εισαγγελία πριν το ταξίδι των εισαγγελέων στο Παρίσι, οπότε και είχε λάβει γνώση της διαδικασίας που «φοριέται» τελευταία: Δηλαδή ή πληρώνεις τα οφειλόμενα και δεν κινείται σε βάρος σου ποινική δίωξη, ή κάθεσαι στο σκαμνί για φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση μαύρου χρήματος. Η εικόνα που έχουν οι δικαστικές αρχές είναι ότι τις επόμενες ημέρες ολοένα και περισσότεροι θα δεχθούν να κάνουν μία φιλική κουβέντα με τις αρχές....

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ