Η επόμενη ημέρα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου - Όλα τα πιθανά σενάρια

Η επόμενη ημέρα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου - Όλα τα πιθανά σενάρια
Η επικρατέστερη παραδοχή μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν ότι ο απερχόμενος Αλέξης Τσίπρας θα επανέλθει στην εξουσία με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Ωστόσο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που ήρθαν στο φως (και θέλουν ισοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ -ΝΔ) ανατρέπουν αυτή την εκδοχή. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των εκλόγών; Ποια μετεκλογικά σενάρια είναι τα πιο πιθανά;

Πριν από δύο εβδομάδες, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την παραίτησή του και προκήρυξε νέες εκλογές τα πρώτα σενάρια ήθελαν την επανεκλογή του με το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισπού με κάποιο από τα υπόλοιπα κόμματα που υποστηρίζουν το σχέδιο διάσωσης.

Αυτό το σενάριο όμως ναυάγησε όταν μια εβδομάδα αργότερα ο κ Τσίπρας αρνήθηκε να συμμαχίσει με τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι,δεδομένου ότι «τα τρία κόμματα αντιπροσωπεύουν ουσιαστικά το παλιό πολιτικό σύστημα».

Επομένως ούτε το εκλογικό αποτέλεσμα είναι δεδομένο, ούτε οι συνεργασίες που μπορούν να προκύψουν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αλλά ούτε και αν θα χρειαστεί να προκηρυχθούν νέες εκλογές. Τα πάντα βρίσκονται υπό αίρεση.

Υπό αυτό το πρίσμα, το γνωστό think tank, Οpen Εuropeκαταγράφει τα έξι βασικά μετεκλογικά σενάρια, τα οποία είναι τα εξής:

Σενάριο 1: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με αυτοδυναμία

Πρόκειται για ένα σενάριο που ενώ μέχρι πρότινος φάνταζε πιθανό, πλέον θεωρείται εξαιρετικά απίθανο.

Σενάριο 2: Κυβέρνηση συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Πρόκειται για ένα σενάριο-επανάληψη των πολιτικών διεργασιών που προέκυψαν μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Το σενάριο αυτό φαντάζει επίσης αδύνατο, καθώς, σύμφωνα με όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν πετυχαίνει την είσοδό του στη Bουλή.

Σενάριο 3: Κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον ΣΥΡΙΖΑ

Πρόκειται επίσης για ένα απίθανο σενάριο, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση έπεσε, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας χρειάστηκε τη στήριξη άλλων κομμάτων για να περάσει από την ελληνική Bουλή τα εξαιρετικά επώδυνα μέτρα του νέου Mνημονίου.

Σενάριο 4: Κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον ΣΥΡΙΖΑ και με κυβερνητικούς εταίρους τα φιλελεύθερα κόμματα

Το εν λόγω σενάριο προβλέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, είτε μόνων τους, είτε και με τη συμμετοχή του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, αν χρειαστεί.

Παρά το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποκλείσει τη μετεκλογική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία, κανείς δεν θα πρέπει να αποκλείσει τελικά αυτό το ενδεχόμενο. Πιο πιθανή ίσως να είναι όμως η μετεκλογική σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

Σενάριο 5: Κυβέρνηση συνασπισμού υπό τη Νέα Δημοκρατία

Δεδομένης της οριακής διαφοράς που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, κανείς δεν θα πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία να αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές, κερδίζοντας τελικά το μπόνους των 50 εδρών.

Η ΝΔ θα μπορούσε να συγκροτήσει κυβέρνηση συνασπισμού με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Σε μια τέτοια κυβέρνηση θα μπορούσε να συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο κρίνεται πιο πιθανό να επιλέξει να επιτελέσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σενάριο 6: Επανάληψη των εκλογών

Πρόκειται για ένα σενάριο που συγκεντρώνει αυξημένες πιθανότητες. Ο κίνδυνος διεξαγωγής εκλογών για τρίτη φορά μέσα στο 2015 παραμένει μεγάλος.