ΤΑΙΠΕΔ: Ανέφικτος ο φετινός στόχος των ιδιωτικοποιήσεων

ΤΑΙΠΕΔ: Ανέφικτος ο φετινός στόχος των ιδιωτικοποιήσεων
Ανέφικτος ο φετινός στόχος των εσόδων για τις ιδιωτικοποιήσεις λόγω της καθυστέρησης της συμφωνίας για τα περιφερειακά αεροδρόμια ύψους 1,2 δις. ευρώ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters, ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας.

Ο ίδιος πρόσθεσε, ωστόσο, πως φέτος αναμένεται να ολοκληρωθεί η πώληση του ΔΕΣΦΑ στη SOCAR, η οποία επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της την προηγούμενη εβδομάδα. Προκειμένου να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της ΕΕ και να προχωρήσει το deal, ένα 17% του προς πώληση ποσοστού αναμένεται να δοθεί σε άλλη εταιρεία. Σύμφωνα δε με τον κ. Πατσιόρλα μέχρι στιγμής υπάρχει ενδιαφέρον από ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως η βελγική Fluxys.

Η συμφωνία για την πώληση 14 περιφεριακών αεροδρομίων στην Fraport ανεστάλη μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία τον Ιανουάριο και παρότι η συμφωνία Ελλάδας –πιστωτών τον Ιούλιο άνοιξε ξανά τον δρόμο της πώλησης, η αδυναμία ολοκλήρωσής της έως τον Δεκέμβριο καθιστά αδύνατη την επίτευξη του στόχου για τα φετινά έσοδα, όπως εξήγησε ο νέος επικεφαλής του Οργανισμού.

Σημειώνεται ότι στόχος της συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές της είναι η άντληση 1,4 δις. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις φέτος. Όπως παρατηρεί το πρακτορείο, η Ελλάδα έχει μια αρνητική παράδοση στην επίτευξη των στόχων αποκρατικοποιήσεων και σε αυτή έρχεται να προστεθεί η δήλωση του νέου επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ που χαρακτηρίζει "ανέφικτο” και τον στόχο του 2015.

"Μέχρι το τέλος του 2015 το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει εφαρμόσει ένα σημαντικό μέρος της πρώτης φάσης του προγράμματος, αλλά ο στόχος για έσοδα 1,4 δις. ευρώ είναι ανέφικτος”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

"Αν η Fraport δεν είναι έτοιμη να υπογράψει την συμφωνία στις αρχές Οκτωβρίου οπότε λήγει η εγγυητική επιστολή της, τότε θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μια μικρή παράταση”, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η Fraport δήλωσε τον Αύγουστο πως δεν αναμένει πλέον ολοκλήρωση της πώλησης εντός του 2015.

Ωστόσο, ο κ. Πιτσιόρλας διευκρίνισε πως "από την άλλη, θεωρώ ρεαλιστική την επίτευξη των στόχων του 2016”. Η μνημονιακή συμφωνία προβλέπει έσοδα 3,7 δις. ευρώ το 2016 και 1,3 δις. ευρώ το 2017 από αποκρατικοποιήσεις.

Ο ίδιος πρόσθεσε, πως το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα συνεδριάσει την Πέμπτη για να συζητήσει μια αλλαγή στους όρους προσφοράς του ΟΛΘ.