Ξεκινούν οι εργασίες για την ανακατασκευή του Γεφυριού της Πλάκας

Ξεκινούν οι εργασίες για την ανακατασκευή του Γεφυριού της Πλάκας
«Πράσινο» φως άναψε για την ανακατασκευή του ιστορικού Γεφυριού της Πλάκας στα Τζουμέρκα, με στόχο οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο ως το καλοκαίρι του 2017.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, το οποίο είχε καταρρεύσει κατά τη θεομηνία που έπληξε την περιοχή την 1η Φεβρουαρίου.

Το γεγονός είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών κατοίκων, κυρίως κατά της ελληνικής Πολιτείας και των αρμόδιων φορέων, οι οποίοι δεν είχαν φροντίσει εγκαίρως για την απαραίτητη συντήρησή του, παρά τις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις τους.

Η αποκατάσταση θα γίνει με τους ογκόλιθους της ίδιας γέφυρας που θα ανασυρθούν από την κοίτη του Άραχθου και θα επανατοποθετηθούν με βάση τις προμελέτες καθηγητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ το έργο θα χρηματοδοτηθεί στο σύνολό του από δωρεές και χορηγίες ιδιωτών, χωρίς τη συμμετοχή του δημοσίου.

Το γεφύρι της Πλάκας είχε χτιστεί από μάστορες της πέτρας τον 18ο αιώνα, ενώ πριν την κατάρρευσή του ήταν ένα πραγματικό μνημείο για την περιοχή, το οποίομ προσέλκυε πλήθος επισκεπτών.