Οι εφημερίδες σήμερα Τρίτη (28.07.15)

Οι εφημερίδες σήμερα Τρίτη (28.07.15)
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Τρόμος πάλι για τον κατώτατο! 'Εκθεση-προαναγγελία ακόμη πιο άγριων απαιτήσεων από το ΔΝΤ".

Η εφημερίδα γράφει ότι "Ακονίζει τα δόντια της και για τα εργασιακά η νέα εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντάλια Βελκουλέσκου (γνωστή πλέον και ως "Δρακουλέσκου"), που στέλνει σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση, λίγο πριν από την άφιξή της στην Αθήνα, οτι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα μπουν και καυτά θέματα, όπως ο πετσοκομμένος κατώτατος μισθός και οι ομαδικές απολύσεις".

ΕΘΝΟΣ: "Νέο ωράριο για τους εκπαιδευτικούς. Σχέδιο για αύξηση του χρόνου διδασκαλίας προκειμένου να καλυφθούν τα κενά".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Το ενδεχόμενο να αυξηθεί το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών εξετάζει το υπουργείο Παιδείας, με δεδομένο οτι τα κονδύλια δεν επαρκούν για την πρόσληψη δασκάλων και καθηγητών, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά στις σχολικές μονάδες για τη νέα χρονιά".

Espresso: "Κλείνουν τα στόματα για το πλοίο της ηρωίνης. Δολοφονήθηκε σε ξενοδοχείο της Πόλης 50χρονος Ιρανός καταζητούμενος".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Το ένα μετά το άλλο κλείνουν τα στόματα των πρωταγωνιστών της μεταφοράς δυο τόνων ηρωίνης με το δεξαμενόπλοιο "Noor 1"! Μετά τον Τούρκο παραπληγικό που πέθανε πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα, αποκαλύπτεται οτι ακόμη ένας καταζητούμενος δολοφονήθηκε στην Κωνσταντινούπολη".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πόσο μειώνονται κύριες και επικουρικές συντάξεις. Στα τέλη Αυγούστου ο πρώτος λογαριασμός του μνημονίου Τσίπρα".

Η εφημερίδα γράφει ότι "Τρίμηνες μειώσεις από 29,16 ευρώ έως και 180 ευρώ στις κύριες συντάξεις και από 26,94 έως 53,98 ευρώ στις επικουρικές θα έχουν στις αποδοχές τους 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι το επόμενο μήνα, καθώς οι νέες αυξημένες εισφορές ασθενείας 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ, που ισχύουν από την 1η Ιουλίου, θα επιβληθούν αναδρομικά, σύμφωνα με το σχέδιο της εγκυκλίου που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης".

ΕΣΤΙΑ: "Το "Γουώτεργκαιητ" του κ. Αλέξη Τσίπρα. "Παράλληλο" σύμπαν με υπογραφή Βαρουφάκη".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "η ιστορία του νεώτερου Ελληνικού κράτους βρίθει από στρατιωτικά πραξικοπήματα, δικτατορίες, εκτροπές, παρακρατικούς μηχανισμούς, που επηρέσασαν καθοριστικά την πορεία της χώρας, αλλά και την διάρκεια ή την συνέχεια κυβερνήσεων. Ο κύκλος αυτός των εκτροπών και των παρακρατικών μηχανισμών ιστορικά ξεπεράσθηκε με την πτώση του στρατιωτικού καθεστώτος της 21ης Απριλίου και την σταθεροποίηση της Δημοκρατίας, με το Σύνταγμα του 1975".

Η ΑΥΓΗ: "Εύθραστη ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα οι αποφάσεις της Π.Γ. για τις εσωκομματικές διαδικασίες διαλόγου".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Η βούληση για ενότητα του κόμματος παραμένει κοινός τόπος και αξία για όλες τις πλευρές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η πρόοδος και εμβάθυνση του διαλόγου για τις αναγκαίες απαντήσεις στα ερωτήματα και τα διλήμματα της πολιτικής συγκυρίας μεγεθύνουν τα εξωτερικά χάσματα και αυξάνουν τς δυσκολίες της κοινής πορείας".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Ξένοι στα ίδιο κόμμα. Σε τροχιά έκτακτου συνεδρίου ακόμη και τον Αύγουστο ο ΣΥΡΙΖΑ".

Η εφημερίδα γράφει ότι "Τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου με νέους εκλεγμένους συνέδρους εισηγήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο Αλέξης Τσίπρας, προτείνοντας να πραγματοποιηθεί ακόμα και μέσα στον Αύγουστο".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Σε διπλό κλοιό το Τσίπρας. Η τρόικα πιέζει για νέα προαπαιτούμενα. Ο πρωθυπουργός απαντά στον Λαφαζάνη με συνέδριο".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "Σε κλοιό μεταξύ τρόικας, η οποία πιέζει για νέα προαπαιτούμενα και Αριστερής Πλατφόρμας βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα επιχειρήσει να λύσει, τουλάχιστον, τον εσωκομματικό γόρδιο δεσμό μέσω συνεδρίου".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Βασικό προαπαιτούμενο του κεφαλαίου η χρεοκοπία του λαού. Είτε με "σχέδιο Α" είτε με "σχέδιο Β".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "Βασικό προαπαιτούμενο για κάθε σχέδιο ανάκαμψης των κερδών των μονοπωλακών ομίλων, είτε αυτό είναι το "σχέδιο Α" της κυβέρνησης είτε αυτό είναι το λεγόμενο "σχέδιο Β" των πρώην υπουργών της, είναι η χρεοκοπία του λαού, η οποία μπορεί να αποτραπεί μόνο αν ο ίδιος ο λαός αντιτάξει το δικό του σχέδιο ρήξης και σύγκρουσης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους".

ΤΑ ΝΕΑ: "Οι δίκες της δραχμής. Η Δικαιοσύνη συσκέπτεται -και αποφασίζει σήμερα- τι μέλλει γενέσθαι με την υπόθεση Βαρουφάκη -'Αγνοια επικαλούνται στο Μαξίμου, όπου ο πρώην υπουργός "τούς έχει κουράσει".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Ενώπιον της Θέμιδος καταλήγει η αντιπαράθεση για τους χειρισμούς του τελευταίου πενταμήνου που έφεραν τη χώρα στα πρόθυρα του Grexit. Η Δικαιοσύνη καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά στην υπόθεση Βαρουφάκη, από την οποία το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει να κρατά απόσταση ασφαλείας. Η σημερινή μέρα είναι κρίσιμη καθώς αναμένεται πρωτοβουλία δικηγόρων".

Kontranews: "Φτάνει πια. Δουλειά ή εκλογές για να ξεκαθαρίσει οριστικά η κατάσταση. 70 χρόνια η Αριστερά κουβεντιάζει και... χάνει".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και η πλειοψηφία του κόσμου είναι εξαθλιωμένη τα κομματικά συνέδρια αποτελούν πολυτέλεια γιατί οδηγουν το κυβερνών κόμμα σε εσωστρέφεια ενώ χάνεται πολύτιμος χρόνος την ώρα που θα έπρεπε να λαμβάνονται καθοριστικές αποφάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας, τις μεταρρυθμίσεις και τη μάχη για να αντιμετωπιστεί η γάγγραινα της διαπλοκής".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σε ασφυκτικό κλοιό. Κομισιόν και ΔΝΤ απαιτούν άμεσα μέτρα σε εργασιακά και ασφαλιστικό, πριν από την εκταμίευση της δόσης".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων εντός του Αυγούστου ζήτουν οι δανειστές. Ανοίγουν ξανά τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση οτι οι διαπραγματεύσεις θα είναι ιδιαίτερα σκληρές. Κομισιόν και ΔΝΤ κατέστησαν σαφές οτι πρέπει να γίνουν άμεσες μεταρρυθμίσεις είτε να για δοθεί δάνειο-γέφυρα, εφόσον δεν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις, είτε για να εκταμιευθεί η πρώτη δόση του νέου προγράμματος".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σε τεντωμένο σχοινί. Οι συζητήσεις πρέπει να καταλήξουν σε αποτέλεσμα έως τις 11 Αυγούστου".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "Ισορροπίες "τρόμου" από σήμερα στην κυβέρνηση, καθώς έως την υπογραφή της συμφωνίας με τους εταίρους θα ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί, με το βλέμμα στραμμένο από τη μια στις εσωκομματικές αναταράξεις, που ενέχουν τον κίνδυνο σχίσματος το οποίο αναπόφευκτα θα οδηγήσεις στις κάλπες, από την άλλη στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, που "προσγειώθηκαν" στην Αθήνα φέρνοντας στις αποσκευές τους και νέα "δώρα".